środa, 29 kwietnia 2015

Płatki orkiszowe o smaku szarlotki na ciepło

Płatki orkiszowe z dodatkami - moje nowe ulubione śniadanie :) Szczerze przyznam, że jabłka i cynamon to jedno z moich ulubionych połączeń smakowych. Dzisiejsze płatki smakują jak najlepsza szarlotka podawana na ciepło, brakuje tylko gałki lodów waniliowych, ale przecież chcemy, żeby śniadanie nie było zbyt kaloryczne ;) Jabłuszka z tego przepisu wychodzą cudownie miękkie i soczyste, a cynamon doskonale uzupełnia ich smak. Polecam podać z połówkami orzechów włoskich :)




Składniki:
  • 4 łyżki płatków orkiszowych
  • 200 ml mleka
  • połówka jabłka, pokrojona w kostkę
  • 1 łyżeczka cynamonu 
  • orzechy włoskie
Płatki umieścić w garnku. Zalać mlekiem i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować 8 minut. 5 minut przed końcem dodać pokrojone w kostkę jabłko i cynamon. Gotować kolejne 8 minut do odparowania mleka, uważając, aby się nie przypaliło.
Przełożyć do miski, podać z kawałkami świeżego jabłka i orzechami.
Smacznego!

1 komentarz:

Komentarze to bardzo ważna część tej strony :) Służą Wam w wyrażaniu opinii na temat przepisów, ale są także narzędziem, które umożliwia mi kontakt z Czytelnikami. Proszę więc o zachowanie kultury wypowiedzi. Pozdrawiam i zapraszam do korzystania z tej funkcji :)