Ananasy jemy bardzo rzadko, a jeśli już to zazwyczaj jest to ten z puszki, zalany słodkim syropem. Kto nigdy nie próbował świeżego, nie wie co tracił. Już sam egzotyczny wygląd tego owocu wywołuje uśmiech na twarzy :) Wygląda dość "pancernie", ale tak naprawdę wystarczy obkroić go ostrym nożem z twardej skórki i można cieszyć się soczystym miąższem. Gdzie go dostać? Świeży ananas jest łatwo dostępny, tylko po prostu nie zawracaliśmy na niego uwagi. W Biedronce lub Lidlu, chociaż w innych sklepach również nie jest bardzo drogi.
Placuszki przygotowałam na bazie mąki owsianej (czyli zmielonych płatków owsianych) z dodatkiem otrębów pszennych, które wspomagają prawidłową pracę jelit. Mają cudowny kokosowy posmak, a z ananasem tworzą doskonałe połączenie znane jako pinacolada :)
Składniki:
- 3 łyżki mąki owsianej (lub płatków zmielonych na mąkę)
- 1 łyżka wiórków kokosowych
- 1 łyżeczka otrębów
- 1 jajko
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżka mleka
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo: świeży ananas (ostatecznie może być z puszki, ale to już nie to samo), jogurt naturalny, wiórki kokosowe
Płatki, wiórki i otręby zmielić np. w młynku do kawy (placuszki są delikatniejsze, ale można to pominąć i zmielić tylko płatki, a wiórki i otręby domieszać). Wymieszać z resztą składników.
mieszamy. Na patelnię nakładamy po 1 łyżce ciasta na placuszek i rozprowadzamy. Jeśli nasza patelnia nie jest teflonowa lub ceramiczna, można przesmarować ją odrobiną oleju/masła/oliwy. Smażymy aż na powierzchni pojawią się pęcherzyki, przewracamy na drugą stronę i smażymy jeszcze chwilę.
Gotowe placuszki przekładamy na talerz, podajemy z jogurtem naturalnym, kawałkami ananasa, posypane wiórkami koksowymi.
mieszamy. Na patelnię nakładamy po 1 łyżce ciasta na placuszek i rozprowadzamy. Jeśli nasza patelnia nie jest teflonowa lub ceramiczna, można przesmarować ją odrobiną oleju/masła/oliwy. Smażymy aż na powierzchni pojawią się pęcherzyki, przewracamy na drugą stronę i smażymy jeszcze chwilę.
Gotowe placuszki przekładamy na talerz, podajemy z jogurtem naturalnym, kawałkami ananasa, posypane wiórkami koksowymi.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Komentarze to bardzo ważna część tej strony :) Służą Wam w wyrażaniu opinii na temat przepisów, ale są także narzędziem, które umożliwia mi kontakt z Czytelnikami. Proszę więc o zachowanie kultury wypowiedzi. Pozdrawiam i zapraszam do korzystania z tej funkcji :)