Niezawodny, puszysty omlet białkowy - jak mini biszkopt. Podany z serkiem homogenizowanym, rozsmarowanym na jeszcze ciepłym placuszku, posypany wiórkami i oprószony ciemnym kakao. Całość uzupełniłam migdałami i bogatymi w błonnik wiórkami kokosowymi (aż 21 g błonnika na 100 g produktu!). Jak widać - kolacja na bogato, ale z zachowaniem właściwej ilości składników najbardziej odpowiednich o tej porze dnia :) Omlet można podać z jogurtem naturalnym, serkiem kremowym lub twarożkiem. Poniżej przedstawiam przybliżoną zawartość białka na 100 gramów tych produktów* :)
Składniki:
- 2 jajka
- 1 łyżka mąki pełnoziarnistej
- 1 łyżeczka otrębów pszennych,żytnich lub owsianych
Dodatkowo:
- 2-3 łyżki serka homogenizowanego
- ciemne kakao
- migdały
- wiórki kokosowe
Białka oddzielić od
żółtek. Ubić je na sztywno, dodać żółtka i zmiksować. Wsypać mąkę i otręby, delikatnie wymieszać. Patelnię wysmarować masłem i wylać ciasto. Smażyć
na małym ogniu, do lekkiego ścięcia wierzchu, przewrócić i smażyć
jeszcze chwilkę. Przełożyć na talerz.
Na omlet nałożyć serek - rozsmarować. Podawać z dodatkami.
Smacznego!
*wartości obliczone na podstawie danych z tablic kalorii
*wartości obliczone na podstawie danych z tablic kalorii
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Komentarze to bardzo ważna część tej strony :) Służą Wam w wyrażaniu opinii na temat przepisów, ale są także narzędziem, które umożliwia mi kontakt z Czytelnikami. Proszę więc o zachowanie kultury wypowiedzi. Pozdrawiam i zapraszam do korzystania z tej funkcji :)