Składniki:
- 200 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 2 łyżki ciemnego kakao
- 100 g posiekanej gorzkiej czekolady
- 100 g brązowego cukru
- 150 g rozpuszczonego masła
- 300 g jogurtu naturalnego
- 2 jajka
- szczypta soli
Dekoracja:
- 1 opakowanie serka mascarpone
- wiórki kokosowe
- biały lukier lub polewa
- 2 kostki roztopionej gorzkiej czekolady
- brązowe M&M's lub groszki czekoladowe (można przygotować samodzielnie formując kształty roztopioną czekoladą i odstawiając do ostygnięcia)
W jednej misce wymieszać kakao, mąkę, cukier, sól, proszek i czekoladę. W innej połączyć jogurt, roztopione masło, jogurt i jajka - zmiksować. Składniki suche połączyć z mokrymi za pomocą łyżki. Nakładać do papilotek ułożonych w formie. Piec 30-40 min. Wyjąć, odstawić do ostygnięcia.
Dekorujemy dopiero całkowicie wystudzone babeczki!
Na wystudzoną babeczkę nakładamy łyżkę serka mascaropne i równo rozsmarowujemy (nóż maczamy w gorącej wodzie, aby lepiej się smarowało). Obtaczamy w wiórkach kokosowych. Umieszczamy uszka, oczka i nosek. Na ciemnych oczkach robimy białą kropkę lukrem lub polewą, źrenicę malujemy zamaczając wykałaczkę w roztopionej czekoladzie.
Przechowujemy w lodówce :)
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Komentarze to bardzo ważna część tej strony :) Służą Wam w wyrażaniu opinii na temat przepisów, ale są także narzędziem, które umożliwia mi kontakt z Czytelnikami. Proszę więc o zachowanie kultury wypowiedzi. Pozdrawiam i zapraszam do korzystania z tej funkcji :)