Na zakończenie dobrego obiadu musi być deser :) Dziś na blogu festiwal kuchni arabskiej. Możecie zasmakować w bliskowschodnich smakach: samodzielnie przygotować domowe pity, podać je z własnoręcznie robionym hummusem lub wypełnić falafelami. Są z pewnością tacy, którzy wolą posiłki na słodko. Dla nich właśnie jest ostatni dziś przepis na arabskie placuszki z kremowym serkiem i mnóstwem borówek :)
Składniki:
- 1 szklanka mąki np. owsianej
- 3/4 szklanki mleka
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- jagody
- kremowy serek
Mąkę wymieszać z mlekiem, miodem i proszkiem. odstawić na 15 minut do zgęstnienia.
Rozgrzać patelnię. Smażyć placuszki na małym ogniu bez przewracania. Zdjąć, gdy wierzch będzie suchy i pojawią się pęcherzyki. Podawać z serkiem i borówkami.
Smacznego!
Robiłam takie niedawno, tylko z truskawkami. Boskie!
OdpowiedzUsuń