Czekolada ma coś w sobie... poprawia humor, pobudza i zaspokaja naszą ochotę na coś słodkiego. Jest także idealnym materiałem do eksperymentów kulinarnych. Można ją topić, siekać, kroić i temperować. Jednym z najprostszych wypieków z jej użyciem jest ciastko czekoladowe lawa, z płynnym wnętrzem. Pierwszy raz spróbowałam tego deseru na wyspie Santorini i powiem szczerze, że żadna wersja do tej pory nie dorównała tamtemu kawałeczkowi nieba.. może to przez ten widok tak bardzo smakowała? Dziś proponuję pyszną lavę w 5 minut! Z mikrofali lub piekarnika <3
Składniki na 1 porcję:
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 3 i 1/2 łyżki mąki
- 3 łyżeczki jogurtu naturalnego
- 1/3 łyżeczki sody
Dodatkowo:
- 2 kostki gorzkiej lub mlecznej czekolady roztopionej i wymieszanej z 1 łyżką mleka
Składniki na ciasto połączyć. Wyłożyć połowę masy do kubeczka (taki, który można wstawić do mikrofali). Wyłożyć masę czekoladową i przykryć pozostałym ciastem. Piec w mikrofali* 3-4 minuty (czas zależy od mocy urządzenia, może być dłuższy, należy sprawdzić wykałaczką). Wyjąć na talerzyk i podać z dodatkami lub spożyć prosto z kubeczka.
*można przygotować więcej porcji i skorzystać z piekarnika. Piec ok. 15 minut w 180*C, w silikonowych foremkach.
Smacznego!
Z dodatkami prezentuje się smakowicie :)
OdpowiedzUsuńoch... jakie to wspaniałe ciacho w sam raz na zachciewajkę :)
OdpowiedzUsuńpamiętam fascynację ciastkami z mikrofalówki w gimnazjum :)
Pyszne małe co nie co :)
OdpowiedzUsuńJaką konsystencję ma mieć ciasto przed zapieczeniem w mikrofali?
OdpowiedzUsuńBędzie dość gęste :)
Usuń