Wspaniały dodatek do jesiennych i zimowych deserów :) Idealnie pasuje do słodkich dań na ciepło takich jak naleśniki czy omlety. Frużelina jest także bardzo prosta w wykonaniu, pięknie pachnie cynamonem oraz przyprawami korzennymi :)
Składniki:
- 2 duże jabłka
- 5 łyżek ciepłej wody
- 3 łyżeczki miodu
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki zimnej wody
- 1 łyżeczka cynamonu
- 3/4 łyżeczki przyprawy do piernika
- 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
Jabłka zalać miodem i ciepłą wodą. Gotować, aż z owoców puści się sok. Gotować z przyprawami ok. 10-15 minut
pod przykryciem na małym ogniu. Mąkę rozmieszać w zimnej wodzie. Wlać
do jabłek i gotować mieszając - do zgęstnienia. Zdjąć z ognia. Podawać na ciepło lub zimno.
Smacznego!
bardzo fajna alternatywa galaretki na tarcie z kremem budyniowym :)
OdpowiedzUsuńPróbowała Pani może wekować frużelinę? Przepis wygląda obłędnie i chciałabym przygotować jej trochę na zimę;)
OdpowiedzUsuńWitam Panią :) W tej formie nie próbowałam, ale że można pominąć mąkę ziemniaczaną i jeszcze gorącą frużelinę wlać do czystego słoiczka lub podgotować dla pewności. Pozdrawiam serdecznie
Usuń