Wszystko co najlepsze w jednym mazurku, w lżejszej wersji niż tradycyjny wypiek na masełku. Spód do mazurka przygotowujemy z mąki owsianej, którą polecam przygotować samemu, w młynku do kawy lub blenderze. Ciasto formujemy w uroczą pisankę, podzieloną paskami ciasta :) Mazurek wypełniony jest dwoma masami: jedna śliwkowo-czekoladowa, a druga orzechowa... W cieście nie znajdziecie ani grama masła i cukru! Dopiszcie go do świątecznej listy wypieków :)
Spód:
- 12 łyżek płatków owsianych
- 10 łyżek mąki pełnoziarnistej np. pszenna, żytnia
- 2 jajka
- 2 łyżki masła orzechowego
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 2-4 łyżki miodu (w zależności od tego jak słodkie lubimy)
Płatki zmielić na mąkę, dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Z ciasta odłożyć niewielką część ok. 1/4. Większą część wyłożyć na blat lub stolnicę i rozwałkować na grubość ok 0,5 cm. Miską wyciąć kształt koła, ale nie do końca, górę przedłużyć na kształt jajeczka. Mniejszą część uformować w wałeczek, podzielić na odpowiedniej długości i opleść kształt jajka, przycisnąć. Z pozostałej części uformować wałeczki poprzeczne i przykleić. Przełożyć na blachę.
Piec 12-15 minut 180*C. Wystudzić.
Masa czekoladowo-śliwkowa:
- 6-7 śliwek suszonych
- 2 daktyle
- 2 łyżeczki ciemnego kakao
- 1 łyżeczka miodu
Śliwki i daktyle namoczyć w gorącej wodzie. Gdy napęcznieją odlać wodę i zmiksować na gładką masę z pozostałymi składnikami.
Masa orzechowa:
- 1/2 szklanki orzechów włoskich
- 3 łyżki mleka
- kropelka aromatu waniliowego
Orzechy zmielić, dodać pozostałe składniki i wymieszać.
Wystudzone ciasto wypełnić masami i dowolnie udekorować.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Komentarze to bardzo ważna część tej strony :) Służą Wam w wyrażaniu opinii na temat przepisów, ale są także narzędziem, które umożliwia mi kontakt z Czytelnikami. Proszę więc o zachowanie kultury wypowiedzi. Pozdrawiam i zapraszam do korzystania z tej funkcji :)