Kuchnia bliskowschodnia obfituje w wiele past warzywnych, które podawane są jako dodatek do pity, chlebków lawasz lub manakeesh. Kuchnia ta w dużej mierze opiera się właśnie na przeróżnych warzywach: pieczonych czy też surowych. Baba ghanoush to pasta z pieczonego bakłażana z dodatkiem tahiny, cytryny i aromatycznych przypraw. Arabskie gospodynie opiekają to pękate warzywko nad ogniem, aby wydobyć później dymny aromat pasty. W domowych warunkach można skorzystać jednak z piekarnika :)
Składniki:
- 400-500 g bakłażana
- 1 łyżka pasty tahini (gotowej lub domowej)
- sok z połowy cytryny
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka oliwy
- 1/4 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki ostrej papryki czerwonej
Bakłażana nakłuć widelcem i piec w 200*C, przez około 30 minut, aż skórka pomarszczy się. Przekroić na pół i łyżeczką wydrążyć miąższ. Przełożyć do miski, dodać pozostałe składniki i zmiksować do uzyskania gładkiej pasty
Podawać jako dodatek do chlebków pita. Przechowywać w lodówce.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Komentarze to bardzo ważna część tej strony :) Służą Wam w wyrażaniu opinii na temat przepisów, ale są także narzędziem, które umożliwia mi kontakt z Czytelnikami. Proszę więc o zachowanie kultury wypowiedzi. Pozdrawiam i zapraszam do korzystania z tej funkcji :)