Wspomnienie z dzieciństwa, kiedy babcia przygotowywała ciasto na pierogi z własnej mąki, wypełniała je domowymi owocami i podawała ze świeżą, kwaśną śmietaną... może Wam również przypomną się przyjemne chwile spędzone z rodziną przy wspólnym stole? :)
Ciasto:
- 250 ml wody
- 1 jajko
- 2 łyżki oleju
- 560 g mąki pszennej
- 500 g jagód lub więcej
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka bułki tartej, aby ciasto nie namokło
Jagody wymieszać z cukrem i bułką.
Składniki na ciasto
umieścić w misie miksera i wyrobić spiralnymi końcówkami. Podzielić na
dwie części.Na stolnicy oprószonej mąką rozwałkować na grubość ok. 3-4
mm, wykrawać szklanką kółka. Nałożyć 1 łyżeczkę jagód i zalepić.
W garnku zagotować dużą ilość wody, posolić dwie łyżeczki.
Pierogi kłaść na wrzącą wodę i gotować 3 minuty. Odcedzić.
Dla odważnych - podawać z kwaśną śmietaną i posypane cukrem :)
Smacznego!
Pyszne takie pierożki, idealne podane ze śmietaną.
OdpowiedzUsuń