piątek, 17 lipca 2015

Chlebki manakeesh

Zafascynowana kuchnią arabską postanowiłam poszukać ciekawych rodzajów pieczywa popularnego na Bliskim Wschodzie. Jak się okazuje, nie tylko pita jest tam bardzo popularna :) Manakeesh to rodzaj płaskiego pieczywka popularnego w Syrii i Libanie. Zazwyczaj podawany jest polany oliwą i posypany arabską przyprawą zaatar. Jak smakują? Są bardzo puszyste i zaskakująco sycące.. Warstwa oliwy i przypraw cudownie twardnieje i chrupie. Chlebki w towarzystwie hummusu lub baby ghanoush możemy podać na śniadanie lub kolację :)





Składniki:
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej typ 850
  • 1/2 szklanki mąki pszennej typ 2000
  • 3/4 szklanki wody
  • 10 g drożdży
  • 1 łyżka oliwy
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki cukru
Do posypania:
  • 3 łyżki zaataru*
  • 4 łyżki oliwy
Drożdże pokruszyć do miseczki, dodać cukier, zalać ciepłą wodą Odstawić na 10 minut. Mąkę przesiać do miski. Dodać sól, oliwę i rozczyn z drożdży, wyrobić gładkie ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 1,5 h. Po tym czasie odrywać kawałki ciasta (ok. 70 g), uformować kulkę i rozwałkować na grubość ok. 0,5 cm. Przełożyć na blaszkę i odstawić do wyrośnięcia, ok. 30 minut. 
 
Oliwę wymieszać z zaatarem i posmarować chlebki. Piec 10 minut w 220*C.

Smacznego!
 
*Zaatar można kupić w sklepie z żywnością arabską. Ja zastąpiłam taką mieszanką - 2 łyżki sezamu uprażonego na suchej patelni + 4 łyżki tymianku + 1/2 łyżeczki soli + 1 łyżka kminu rzymskiego - przyprawy zmiksować bardzo drobno, na końcu wmieszać sezam.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Komentarze to bardzo ważna część tej strony :) Służą Wam w wyrażaniu opinii na temat przepisów, ale są także narzędziem, które umożliwia mi kontakt z Czytelnikami. Proszę więc o zachowanie kultury wypowiedzi. Pozdrawiam i zapraszam do korzystania z tej funkcji :)