piątek, 17 lipca 2015

Fatayer ze szpinakiem

Dziś w kuchni festiwal kuchni arabskiej :) W moich poszukiwaniach często inspiruję się dokonaniami autorki bloga Filozofia Smaku. Połączenie własnych doświadczeń i praktycznych rad koleżanki po fachu pozwala na wyczarowanie naprawdę cudownych smakołyków. Fatayer to drożdżowe pierogi nadziewane warzywami lub mięsem. Moja Mama stwierdziła, że taki sposób lepienia pierogów jest dużo szybszy niż nasz polski :)








Składniki (10 sztuk):
  • 1 szklanka mąki pszennej typ 2000
  • 1 szklanka mąki pszennej typ 850
  • 3/4 szklanki ciepłego mleka
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka oregano
  • 10 g drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyki oliwy
Nadzienie:
  • 450 g szpinaku mrożonego
  • 1 cebula
  • sól
  • 1 łyżeczka zaataru 
 Cebulkę pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju, wrzucić cebulkę i smażyć ok. 5 minut. Dodać szpinak bez wcześniejszego rozmrażania. Zmniejszyć ognień i dusić, aż zmięknie. Doprawić solą. Odparować lub odlać wodę, a resztę odcisnąć, aby nie zamoczyć ciasta. Przestudzić. Podzielić na 10 części.

Drożdże pokruszyć do miseczki, dodać cukier, zalać ciepłym mlekiem. Odstawić na 10 minut. Mąkę przesiać do miski. Dodać sól, oliwę, oregano i rozczyn z drożdży, wyrobić gładkie ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 1,5 h. Po tym czasie odrywać kawałki ciasta (ok. 60 g), uformować kulkę i rozwałkować na grubość ok. 0,5 cm. Na środek wyłożyć 1 z 10 części nadzienia. Zalepić z trzech stron. Gotowe pierożki przykryć i odstawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Po tym czasie posmarować fatayer żółtkiem wymieszanym z wodą i wstawić do nagrzanego piekarnika. 

Piec 15 minut w 200*C.
 
*Zaatar można kupić w sklepie z żywnością arabską. Ja zastąpiłam taką mieszanką - 2 łyżki sezamu uprażonego na suchej patelni + 4 łyżki tymianku + 1/2 łyżeczki soli + 1 łyżka kminu rzymskiego - przyprawy zmiksować bardzo drobno, na końcu wmieszać sezam.
 
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Komentarze to bardzo ważna część tej strony :) Służą Wam w wyrażaniu opinii na temat przepisów, ale są także narzędziem, które umożliwia mi kontakt z Czytelnikami. Proszę więc o zachowanie kultury wypowiedzi. Pozdrawiam i zapraszam do korzystania z tej funkcji :)