Kokos i czekolada to jedno z najbardziej udanych połączeń kulinarnych. Nieważne jaki deser przygotujecie z tych składników - zawsze będzie pyszny i spotka się z uznaniem gości. Dziś zapraszam na kawałeczek wilgotnego ciasta czekoladowego pod kokosową chmurką i błyszczącą polewą... brzmi wspaniale, a smakuje jeszcze lepiej! Zapraszam :)
Składniki:
- 60 g gorzkiej czekolady, roztopionej
- 85 g kakao
- 200 ml wrzącej wody
- 145 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka sody
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 90 g masła
- 100 g cukru
- 2 jajka
- 250 ml mleka kokosowego
Czekoladę i kakao umieścić w misce, zalać wrzątkiem i mieszać do uzyskania gładkiej masy, przestudzić. Przesiać mąkę, sodę i proszek. Cukier zmiksować z rozpuszczonym masłem, dodać jajka i miksować, aż masa zjaśnieje i będzie puszysta. Do masy jajecznej wlewać na zmianę mieszankę czekoladową i mleko kokosowe. Dodać suche składniki i wymieszać do połączenia. Formę (ok. 23 x 23 ) wyłożyć papierem i wylać ciasto. Piec do suchego patyczka ok. 50-60 minut w 180*C. Wyjąć, wystudzić.
Krem:
- 250 g mascarpone
- 80 ml śmietanki kremówki
- cukier puder do smaku
- 1/2 szklanki wiórków kokosowych
Śmietankę ubić z cukrem, dodać mascarpone i wymieszać/krótko zmiksować. Wymieszać z wiórkami. Krem wyłożyć na ciasto i rozprowadzić. Schłodzić.
Polewa
- 100 g gorzkiej czekolady
- 40 g masła
Masło rozpuścić z czekoladą i wymieszać do powstania gładkiego sosu. Wylać na schłodzone ciasto.
Smacznego!
Mmm, wygląda wspaniale :)
OdpowiedzUsuń