Oto i one :) Bardzo długo zbierałam się do upieczenia rogalików. W planach miałam rogale marcińskie wypiekane na 11 listopada w Poznaniu. Po przejrzeniu kilku przepisów nieco zwątpiłam, ponieważ w ciasto należy wpoić kostkę masła... ponadto chłodzenie + wałkowanie co 30 minut - przynajmniej trzy razy! Przepis legendarny, może kiedyś się za niego wezmę, ale nie w tym roku :) Zamiast rogali upiekłam rogaliki z ciasta półkruchego lub krucho-drożdżowego, jak kto woli. Nie mogłam zdecydować się na jedno nadzienie, dlatego część wypełniona jest twarożkiem waniliowym, część powidłem, a pozostałe Nutellą... tak wiem - zabójstwo, ale jakieś takie uzależniające... Zapraszam do wypróbowania swoich sił :)
Składniki:
- 250 g masła
- 60 g świeżych drożdży
- 1 szklanka śmietany gęstej 18%
- 1 łyżka cukru pudru
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1 opakowanie cukru waniliowego
Nadzienie do wyboru:
- twarożek rozgnieciony z cukrem waniliowym
- powidła śliwkowe
- Nutella
Zrobić rozczyn z 1/4 szklanki śmietany i drożdży, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Masło posiekać z resztą składników, mają powstać okruszki. Dodać rozczyn i wyrobić gładkie ciasto. Można dodać więcej śmietany, jeśli ciasto jest za suche. Zawinąć w folię spożywczą i umieścić w lodówce na całą noc.
Następnego dnia ciasto wyjąć i przekroić na trzy części. Każdą rozwałkować na okrąg, pokroić na 8 wycinków. Każdy wycinek lekko rozwałkować. Na dłuższy brzeg nałożyć łyżeczkę wybranego nadzienia i zwinąć w kierunku cieńszego końca. Skleić rogi i zawinąć do siebie. Gotowe rogaliki odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Piec 20 minut w 190*C. Wyjąć, wystudzić i posypać cukrem pudrem.
Smacznego!
Wygądają smakowicie :) Ale tu też jet kostka masła :D Ja jak co roku zrobiłam rogale marcińskie :)
OdpowiedzUsuńOwszem jest ale w rogalach dodatkowo jest masa marcepanowa i wychodzi ich dużo mniej, ponieważ są większe :) Ilość masła można im wybaczyć, ale dużo zachodu z tym chłodzeniem i wałkowaniem :) z jakiego przepisu robisz? :)
Usuń