Pyszny i bardzo rozgrzewający budyń na chłodne zimowe wieczory :) Nie znajdziecie w nim dodatku mąki ziemniaczanej - kremową konsystencję zapewniają zmielone płatki owsiane. Bez obaw - indeks glikemiczny płatków nie wzrasta bardzo, ponieważ gotujemy je jedynie minutę :) Budyń marchewkowy chodził za mną już pół roku, ale nie mogłam wymyślić czym zastąpić skrobię. Połączenie marchewki, cynamonu i przypraw korzennych wprowadzi każdego w błogi nastrój :)
Składniki:
- 1 szklanka mleka
- 1 średnia marchewka
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki przyprawy korzennej
- 2 łyżki mielonych płatków owsianych
Marchewkę zetrzeć na małych oczkach, włożyć do garnka i zalać 3/4 szklanki mleka. Dodać przyprawy i gotować ok 5 minut. Płatki rozmieszać w pozostałym mleku. Wlać do marchewki i mieszać, aż zgęstnieje (na małym ogniu).
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Komentarze to bardzo ważna część tej strony :) Służą Wam w wyrażaniu opinii na temat przepisów, ale są także narzędziem, które umożliwia mi kontakt z Czytelnikami. Proszę więc o zachowanie kultury wypowiedzi. Pozdrawiam i zapraszam do korzystania z tej funkcji :)