Budyń o smaku chałwy? Dlaczego nie! Jest to kolejny pomysł na wykorzystanie nadmiaru kaszy jaglanej oraz domowej pasty tahini. Możecie kupić gotową, ale uwaga na skład - niektóre zawierają sztuczne barwniki i konserwanty. Przepis na domową tahinę znajdziecie poniżej :)
Składniki na 2 szklanki:
- 4 szklanki sezamu
- 1 łyżka oleju
Rozgrzać patelnię, wsypać
sezam i partiami i uprażyć- zacznie ładnie pachnieć i lekko
zbrązowieje. Przełożyć do misy blendera. Nasiona zmielić na gładką pastę
(ja korzystałam z Thermomixa). Można wykorzystac młynek do kawy lun
ręczny blender. Gotowa pasta jest gładka i nie ma zawiera widocznych
ziaren sezamu. Jeśli wyjdzie za sucha, dodajemy łyżkę oleju i ponownie
miksujemy. Pastę przekładamy do słoika i przechowujemy w lodówce do 2 miesięcy.
Składniki na budyń:
- 1 łyżeczka pasty tahini
- 1 łyżeczka miodu lub więcej
- 4 łyżki kaszy jaglanej
- 50 ml mleka
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Komentarze to bardzo ważna część tej strony :) Służą Wam w wyrażaniu opinii na temat przepisów, ale są także narzędziem, które umożliwia mi kontakt z Czytelnikami. Proszę więc o zachowanie kultury wypowiedzi. Pozdrawiam i zapraszam do korzystania z tej funkcji :)