niedziela, 8 listopada 2015

Chałwowy budyń jaglany

Budyń o smaku chałwy? Dlaczego nie! Jest to kolejny pomysł na wykorzystanie nadmiaru kaszy jaglanej oraz domowej pasty tahini. Możecie kupić gotową, ale uwaga na skład - niektóre zawierają sztuczne barwniki i konserwanty. Przepis na domową tahinę znajdziecie poniżej :) 




Składniki na 2 szklanki:
  • 4 szklanki sezamu
  • 1 łyżka oleju
Rozgrzać patelnię, wsypać sezam i partiami i uprażyć- zacznie ładnie pachnieć i lekko zbrązowieje. Przełożyć do misy blendera. Nasiona zmielić na gładką pastę (ja korzystałam z Thermomixa). Można wykorzystac młynek do kawy lun ręczny blender. Gotowa pasta jest gładka i nie ma zawiera widocznych ziaren sezamu. Jeśli wyjdzie za sucha, dodajemy łyżkę oleju i ponownie miksujemy. Pastę przekładamy do słoika i przechowujemy w lodówce do 2 miesięcy.
 
Składniki na budyń:
  • 1 łyżeczka pasty tahini
  • 1 łyżeczka miodu lub więcej
  • 4 łyżki kaszy jaglanej
  •  50 ml mleka
 Kaszę umieścić w garnku z mlekiem, pastą i miodem. Podgrzać mocno, następnie zmiksować i podawać. 
 
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Komentarze to bardzo ważna część tej strony :) Służą Wam w wyrażaniu opinii na temat przepisów, ale są także narzędziem, które umożliwia mi kontakt z Czytelnikami. Proszę więc o zachowanie kultury wypowiedzi. Pozdrawiam i zapraszam do korzystania z tej funkcji :)