Przepisy na pyszne wypieki warto zacząć gromadzić kilka tygodni przed świętami. Można wtedy na spokojnie zastanowić się czym w tym roku zaskoczymy rodzinę. Pierniki to jedne z tych ciast, które lubi każdy. W zakładce Boże Narodzenie znajdziecie już tegoroczny przepis na rogaliki krucho-drożdżowe z domowymi powidłami śliwkowymi, sernik pomarańczowy oraz muffinki z twarożkiem :) Wybierzcie ulubiony deser i wprowadźcie świąteczny nastrój do Waszego domu już dziś :)
Mus:
- 1 słoiczek powideł śliwkowych
- skórka i sok z jednej sparzonej pomarańczy
- 100 g suszonych śliwek
- 1 łyżeczka cynamonu
Wszystkie składniki mocno podgrzać. Zmiksować. Wystudzić - mus stężeje.
Ciasto:
- 150 g masła
- 150 g czekolady gorzkiej
- 100 g miodu
- 3 łyżeczki cynamonu
- 3 łyżeczki przyprawy do piernika
- 125 g mąki pszennej
- 20 g mąki ziemniaczanej
- 4 jajka
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Czekoladę rozpuścić z masłem, miodem ,cynamonem i przyprawą do piernika. Ostudzić. Jajka ubić w całości z cukrem na jasną, puszystą masę. Mąki i proszek przesiać. Do masy jajecznej partiami dodawać masę czekoladową i miksować. Na koniec wsypać mąkę i wymieszać łyżką. Formę 10 x 30 cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać ciasto i wyrównać. Piec z termoobiegiem w 160*C przez 60-70 minut. Wyjąć i wystudzić.
Chłodny piernik przekroić na pół i przełożyć musem śliwkowym. Można oblać polewą czekoladową lub posypać cukrem pudrem :)
Smacznego!
oj zjadłabym zjadał ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie ;)
Ja póki co zagniotłam ciasto na piernik staropolski ;)
OdpowiedzUsuńNa pewno będzie pyszny :)
Usuń