Jest wrzesień i na naszych stołach coraz częściej gościć będą jesienne smaki :) Jabłka, gruszki, śliwki w towarzystwie cynamonu, imbiru czy kardamonu idealnie pasują do rozgrzewających ciast i babeczek, na które mamy ochotę, gdy za oknem deszcz i zimno... Kawałek domowej szarlotki z kubkiem ciepłej herbaty lub puszysta babeczka i ulubione kakao szybko poprawiają humor w zimne wieczory :) Dziś zapraszam na idealne muffinki pełnoziarniste z soczystą gruszką z babcinego ogródka i nutką rozgrzewającego cynamonu... Najlepsze babeczki podawane na ciepło prosto z mojewypieki.com :)
Składniki:
- 125 g pszennej mąki pełnoziarnistej
- 125 g mąki tortowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 150 g cukru
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżeczka cynamonu
- 140 ml kwaśnej śmietany 18 %
- 120 ml oleju
- 2 jajka
- 3 gruszki pokrojone w drobną kostkę
Suche składniki dokładnie mieszamy. W osobnej misce widelcem roztrzepujemy jajka, olej, śmietanę i miód. Mokre składniki wlewamy do suchych i mieszamy widelcem tylko do połączenia - nie za długo, aby babeczki nie utraciły puszystości. Dodajemy gruszkę i łączymy. Przekładamy do 12 silikonowych foremek lub papilotek umieszczonych w metalowej formie.
Pieczemy 20-30 minut w 200*C. Podajemy na ciepło.
Smacznego!
Musiały być pyszne :)
OdpowiedzUsuń