Dziś kulinarne wyzwanie dla osób wiecznie śpieszących się :) Szarlotkę, którą widzicie na zdjęciach udało mi się przygotować w 10 minut, a pozostały czas to już tylko i wyłącznie pieczenie. Spód przygotowany jest z pszennej mąki pełnoziarnistej. Nadzienie to jabłka prażone z cynamonem. Całość przykryta jest śnieżnobiałą pierzynką i chrupiącą, złocistą pierzynką. Ekspresowe ciasto na jesienne wieczory :)
Spód:
- 125 g masła
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 2 jajka
- 1/2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
- 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 słoika prażonych jabłek
- 1 łyżeczka cynamonu
- 70 g mąki
- 50 g zimnego masła
- 50 g cukru
- 2 białka
- 1 i 1/2 łyżki cukru waniliowego
Przygotowujemy kruszonkę. W misce szybko rozcieramy w palcach podane składniki. Chłodzimy w zamrażarce.
Masło ucieramy z cukrem pudrem na jasną masę. Dodajemy po jednym jajka i dalej ucieramy, aż masa się połączy. Dodajemy mąki i proszek. Wyrabiamy gładkie ciasto. Tortownicę o średnicy 22 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy ciasto i wylepiamy dokładnie dno. Pieczemy 10 minut 200*C. Wyjmujemy ciasto, wykładamy jabłka wymieszane z cynamonem. Białka ubijamy z cukrem na sztywną, lśniącą pianę. Wykładamy na jabłka i wyrównujemy. Po wierzchu posypujemy obficie kruszonką. Pieczemy 50-60 minut w 165*C lub do zezłocenia wierzchu. Wyjmujemy i chłodzimy w formie.
Można oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego!
Musiało pachnieć obłędnie :)
OdpowiedzUsuńRobię to ciasto co jakiś czas i jest znakomite ! :)
OdpowiedzUsuń