Poszukując codziennej dawki inspiracji często napotykam przepisy na ciasta z fasoli - szczerze mówiąc jakoś nie wyobrażałam sobie ich smaku... fasola na słodko? Dynia, marchewka - owszem, ale roślina strączkowa? Postanowiłam spróbować, ale oczywiście wg własnego pomysłu :) Białą fasolę zmiksowałam z ciemnym kakao i przyprawą korzenną i muszę przyznać, że efekt mnie zaskoczył :) Placuszki są kruche, mięsiste i bardzo sycące, cudownie pachną przyprawą korzenną i czekoladą... jeden ma tylko 30 kcal!
Składniki:
- 200 g białej fasoli (waga po odsączeniu)
- 2 jajka
- 2 łyżeczki miodu
- 1 łyżeczka ciemnego kakao
- 1/2 łyżeczki przyprawy korzennej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo:
- jogurt naturalny
- borówki
Rozgrzewamy patelnię. Fasolę odsączamy dokładnie z zalewy, przekładamy do miski i dodajemy resztę składników. Miksujemy na gładką masę. Na patelnię nakładamy po 1 łyżce ciasta na placuszek i
rozprowadzamy. Jeśli nasza patelnia nie jest teflonowa lub ceramiczna,
można przesmarować ją odrobiną oleju/masła/oliwy. Smażymy, aż na powierzchni pojawią się pęcherzyki, przewracamy na drugą stronę i smażymy jeszcze chwilę.
Takie pulchniutkie, kuszą niesamowicie :)
OdpowiedzUsuńJaka ilość wychodzi z podanych proporcji?
OdpowiedzUsuń11 placuszków o średnicy 5-6 cm :)
Usuńmniam, borówki+ przyprawy korzenne....moje smaki! :)
OdpowiedzUsuń