piątek, 31 lipca 2015

Naleśniki z masłem orzechowym i czekoladą

Cheat śniadaniowy... jeśli ktoś przejmuje się kalorycznością porannego posiłku :) Takie naleśniczki to idealny sposób na uczczenie pierwszego dnia po zakończeniu pracy wakacyjnej. Słońce, leniwy poranek i pyszne śniadanie - wakacje czas zacząć! Nie ma nic lepszego niż połączenie masła orzechowego i czekolady, a wszystko to zatopione w cieście naleśnikowym, podane na ciepło, rozpływające się w ustach... zdecydowanie śniadanie miesiąca! Z poniższego przepisu wyszły mi trzy duże, pożywne naleśniki dla jednej osoby :)






 

Składniki:
  • 3 łyżki mąki żytniej
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mleka
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4-6 kostek czekolady
  • masło orzechowe
 
Rozgrzewamy patelnię. Mąkę i resztę składników umieszczamy w misce i dokładnie mieszamy. Na patelnię nakładamy po 1 i 1/2 łyżce ciasta na placuszek i rozprowadzamy. Jeśli nasza patelnia nie jest teflonowa lub ceramiczna, można przesmarować ją odrobiną oleju/masła/oliwy. Na placuszek kładziemy 1-2 kostki czekolady i 1/2 łyżeczki masła orzechowego. Przylewamy 1 łyżeczką ciasta pokrywając nadzienie całkowicie. Smażymy, aż na powierzchni pojawią się pęcherzyki, przewracamy delikatnie na drugą stronę i smażymy jeszcze chwilę. 
 
Smacznego! 

1 komentarz:

  1. Właśnie zrobiłam i bardzo dobre :)) Dodałam troszkę kakao do placuszków, a na wierz słodkości ze środka naleśniczka, migały i maliny. Megaa ^^

    OdpowiedzUsuń

Komentarze to bardzo ważna część tej strony :) Służą Wam w wyrażaniu opinii na temat przepisów, ale są także narzędziem, które umożliwia mi kontakt z Czytelnikami. Proszę więc o zachowanie kultury wypowiedzi. Pozdrawiam i zapraszam do korzystania z tej funkcji :)