czwartek, 30 lipca 2015

Karpatka

Najlepsza karpatka z najlepszego przepisu babci :) chrupiące ciasto, kremowy, waniliowy budyń - a wszystko to szybko i łatwo. Z tym ciastem poradzi sobie każdy, liczą się chęci i dokładnie śledzenie przepisu. Ciasto można upiec dzień wcześniej, a krem wykonać w dzień składania lub na odwrót. Gotową karpatkę przechowywać w lodówce chociaż bardzo dobrze znosi leżakowanie na stole :)






Ciasto:
  • 180 g mąki pszennej
  • 250 ml wody
  • 80 g masła
  • szczypta soli
  • 4 jajka
Wodę zagotować z masłem i solą. Dodać mąkę i mieszając, trzymać na średnim ogniu, aż ciasto będzie sprężyste. Wystudzić całkowicie, a następnie dodawać po jednym jajku i wyrabiać ciasto na gładką kulę. Można użyć miksera. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć ciasto i równomiernie rozprowadzić.

Piec 20-30 minut w 200*C. Wyłączyć piekarnik i wyjąć. Wystudzone ciasto przekroić tak, aby powstały dwa takie same blaty.

Budyń:
  • 500 ml mleka
  • 250 g masła
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 3 kopiaste łyżki mąki ziemnaczanej
  • 1 jajko
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżki cukru waniliowego
 Odlać pół kubka mleka, a resztę zagotować z cukrem mieszając. Pozostałe mleko zmiksować z mąkami i jajkiem. Wlać do gotującego się mleka i gotować mieszając, aż masa zgęstnieje. Ostudzić. Zimne masło zmiksować, po łyżce dodawać masę budyniową i miksować każdorazowo do uzyskania gładkiego kremu. 

Masę wyłożyć na połowę ciasta, przykryć drugim blatem i schłodzić w lodówce całą noc. 

Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Komentarze to bardzo ważna część tej strony :) Służą Wam w wyrażaniu opinii na temat przepisów, ale są także narzędziem, które umożliwia mi kontakt z Czytelnikami. Proszę więc o zachowanie kultury wypowiedzi. Pozdrawiam i zapraszam do korzystania z tej funkcji :)