Najlepsza karpatka z najlepszego przepisu babci :) chrupiące ciasto, kremowy, waniliowy budyń - a wszystko to szybko i łatwo. Z tym ciastem poradzi sobie każdy, liczą się chęci i dokładnie śledzenie przepisu. Ciasto można upiec dzień wcześniej, a krem wykonać w dzień składania lub na odwrót. Gotową karpatkę przechowywać w lodówce chociaż bardzo dobrze znosi leżakowanie na stole :)
Ciasto:
- 180 g mąki pszennej
- 250 ml wody
- 80 g masła
- szczypta soli
- 4 jajka
Wodę zagotować z masłem i
solą. Dodać mąkę i mieszając, trzymać na średnim ogniu, aż ciasto
będzie sprężyste. Wystudzić całkowicie, a następnie dodawać po jednym
jajku i wyrabiać ciasto na gładką kulę. Można użyć miksera. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć ciasto i równomiernie rozprowadzić.
Piec 20-30 minut w 200*C.
Wyłączyć piekarnik i wyjąć. Wystudzone ciasto przekroić tak, aby powstały dwa takie same blaty.
Budyń:
- 500 ml mleka
- 250 g masła
- 2 łyżki mąki pszennej
- 3 kopiaste łyżki mąki ziemnaczanej
- 1 jajko
- 4 łyżki cukru
- 2 łyżki cukru waniliowego
Masę wyłożyć na połowę ciasta, przykryć drugim blatem i schłodzić w lodówce całą noc.
Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Komentarze to bardzo ważna część tej strony :) Służą Wam w wyrażaniu opinii na temat przepisów, ale są także narzędziem, które umożliwia mi kontakt z Czytelnikami. Proszę więc o zachowanie kultury wypowiedzi. Pozdrawiam i zapraszam do korzystania z tej funkcji :)