Alternatywa dla tradycyjnych naleśników pszennych. Te wykonane z mąki żytniej mają ciekawy, orzechowy posmak i są pyszne same w sobie, a co dopiero z takim nadzieniem :) Twarożek kokosowy to jedno z moich ulubionych wypełnień do naleśników. Jeśli lubicie słodkości, możecie go dowolnie zmodyfikować. Mamy sezon na jagody, więc zdecydowałam się podać naleśniki z orzeźwiającym musem z tym owoców. Oczywiście w wyborze dodatków obowiązuje pełna dowolność :)
Naleśniki:
- 100 g mąki żytniej
- 2 jajka
- 130 ml mleka
- 140 ml wody
- 1/3 łyżeczki soli
- 1 łyżka oliwy
- 3-4 łyżki twarożku
- 3 łyżeczki jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka wiórków kokosowych
- 1/2 szklanki jagód
Rozgrzać patelnię.
Składniki na naleśniki dokładnie zmiksować. Przesmarować patelnię masłem przed
pierwszym naleśnikiem i wylać chochelkę ciasta. Smażyć, aż jedna strona
będzie sucha, przewrócić i smażyć jeszcze chwilę.
Jagody zmiksować na mus.
Twarożek wymieszać z jogurtem i wiórkami.
Na jeszcze ciepły naleśnik nałożyć nadzienie, złożyć na pół, polać sosem jagodowym i jogurtem naturalnym.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Komentarze to bardzo ważna część tej strony :) Służą Wam w wyrażaniu opinii na temat przepisów, ale są także narzędziem, które umożliwia mi kontakt z Czytelnikami. Proszę więc o zachowanie kultury wypowiedzi. Pozdrawiam i zapraszam do korzystania z tej funkcji :)