czwartek, 30 lipca 2015

Naleśniki żytnie z nadzieniem kokosowym i jagodami

Alternatywa dla tradycyjnych naleśników pszennych. Te wykonane z mąki żytniej mają ciekawy, orzechowy posmak i są pyszne same w sobie, a co dopiero z takim nadzieniem :) Twarożek kokosowy to jedno z moich ulubionych wypełnień do naleśników. Jeśli lubicie słodkości, możecie go dowolnie zmodyfikować. Mamy sezon na jagody, więc zdecydowałam się podać naleśniki z orzeźwiającym musem z tym owoców. Oczywiście w wyborze dodatków obowiązuje pełna dowolność :)






Naleśniki: 
  • 100 g mąki żytniej
  • 2 jajka
  • 130 ml mleka
  • 140 ml wody
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 1 łyżka oliwy 
Twarożek kokosowy:
  • 3-4 łyżki twarożku
  • 3 łyżeczki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka wiórków kokosowych
 Dodatkowo:
  • 1/2 szklanki jagód
 Rozgrzać patelnię. Składniki na naleśniki dokładnie zmiksować. Przesmarować patelnię masłem przed pierwszym naleśnikiem i wylać chochelkę ciasta. Smażyć, aż jedna strona będzie sucha, przewrócić i smażyć jeszcze chwilę.

Jagody zmiksować na mus.

Twarożek wymieszać z jogurtem i wiórkami.

Na jeszcze ciepły naleśnik nałożyć nadzienie, złożyć na pół, polać sosem jagodowym i jogurtem naturalnym.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Komentarze to bardzo ważna część tej strony :) Służą Wam w wyrażaniu opinii na temat przepisów, ale są także narzędziem, które umożliwia mi kontakt z Czytelnikami. Proszę więc o zachowanie kultury wypowiedzi. Pozdrawiam i zapraszam do korzystania z tej funkcji :)