Pyszne muffinki ze słodkimi morelami i białą czekoladą. Nie ma co za wiele pisać, bo połączenie puszystego ciasta, drobinek czekoladowych i kawałków owoców nie wymaga większego reklamowania. Pamiętajcie, aby przechowywać babeczki w lodówce ze względu na wysokie temperatury i ryzyko zepsucia się świeżych moreli.
Składniki:
- 2 jaja
- 1 szklanka mleka + 1 szklanka mleka
- 1/4 szklanki oleju
- pół opakowania cukru wanilinowego
- 2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
- 1/2 szklanki cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka proszku + 1 łyżeczka sody
- 1 szklanki płatków owsianych
- kilka moreli świeżych
- 6 suszonych moreli, pokrojonych
- 6 kostek białej czekolady
Płatki zalewamy gorącym mlekiem (1 szklanka) i zostawiamy do całkowitego napęcznienia (3
min w mikrofali).
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukry, proszek,
posiekaną czekoladę, suszone morele i mieszamy. Do innej miski wbijamy jajka, wlewamy
pozostałe mleko (1 szklanka) i olej - miksujemy do połączenia. Następnie mokre składniki wlewamy
do suchych, mieszamy szybko, dodajemy płatki energicznie łączymy. Nakładamy
ciasto do połowy wysokości foremek.
Wciskamy połówki lub ćwiartki świeżych moreli.
Pieczemy w 190°C ok 20 minut lub dłużej.
Smacznego!
Wyglądają cudnie :)
OdpowiedzUsuń