środa, 6 maja 2015

Muffinki bananowe z czekoladą i orzechami

Jak dawno na blogu nie było muffinek! Ostatni typowo "muffinkowy" wpis pochodzi, aż z 16 lutego! Po drodze, oczywiście, mogliście przeczytać jak przygotować cytrynowe babeczki ucierane lub czekoladową babeczkę z kubeczka. Nic jednak nie zastąpi dwunastu puszystych muffinek uśmiechających się do nas z piekarnika :) Dziś zapraszam na idealne słodkości z przepisu samej Nigelli Lawson. Muffinki są naprawdę wspaniałe, delikatne i niezwykle puszyste. Podczas pieczenia nieco ciemnieją, ale nie ma o co się martwić - to przez dodatek bananów :) 









Składniki:
  • 125 g mąki pszennej tortowej
  • 125 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 3 dojrzałe banany
  • 125 ml oleju
  • garść posiekanych orzechów włoskich
  • 80 g gorzkiej czekolady, posiekanej
  • 80 g cukru trzcinowego
 Przygotować ciasto - w jednej misce wymieszać mąki, cukier, sodę i proszek. W innej zmiksować olej, jajka  rozgniecione widelcem banany. Składniki mokre wlać do suchych i szybko wymieszać, nie za długo. Dodać orzechy i czekoladę. Do silikonowych foremek lub papilotek ułożonych w formie ciasto. Na wierzchu położyć połówkę orzecha.

Piec 30-35 minut w 180*C.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Komentarze to bardzo ważna część tej strony :) Służą Wam w wyrażaniu opinii na temat przepisów, ale są także narzędziem, które umożliwia mi kontakt z Czytelnikami. Proszę więc o zachowanie kultury wypowiedzi. Pozdrawiam i zapraszam do korzystania z tej funkcji :)