Przepis pochodzi ze strony o bardzo wdzięcznej nazwie Facet Na Talerzu :) W wolnej chwili zapraszam do wizyty na stronie, z pewnością znajdziecie coś dla siebie. Teraz troszkę o samym przepisie. Zacznijmy od tego, że danie jest niezwykle proste i szybkie w wykonaniu, jak to przystało na pana w kuchni :) Całość nie zajmie Wam więcej niż godzinę. Ryż można ugotować wcześniej i podawać z gorącym sosem. Wybierzcie swój ulubiony: biały, jaśminowy, brązowy lub dziki. Moim zdaniem wszystkie pasują, ale najlepszy jest ryż jaśminowy :) Nie pomijajmy żadnego ze składników, tylko wyważone połączenie ich wszystkich zaowocuje pysznym sosem :)
Składniki:
- 300 g filetu z piersi kurczaka
- 1 papryka czerwona
- 1 cebula
- 1 marchewka
- 4 krążki ananasa z puszki
- 4 łyżki soku z ananasa
- 3 łyżki octu winnego
- 3 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki brązowego cukru
- sok z 1/2 pomarańczy
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej rozmieszanej w 1 łyżce zimnej wody
Na patelni rozgrzać 4
łyżki oliwy. Mięso umyć, osuszyć. Pokroić w kostkę. Wrzucić na patelnię i usmażyć. Przełożyć na talerz wyłożony
ręcznikiem papierowym.
Cebulę, paprykę, marchewkę i ananasa pokroić w drobną kostkę.
Rozgrzać oliwę w głębokiej patelni. Wrzucić marchewkę i cebulę. Smażyć ok. 15 minut. Dodać paprykę i smażyć kolejne 5 minut. Dodać ananasa i podlać warzywa odrobiną wody. Dusić, aż warzywa będą miękkie.
Przygotować sos. W misce wymieszać sos sojowy, ocet, sok z pomarańczy i ananasa oraz koncentrat. Dodać cukier i mąkę, rozmieszać.
Sos wlać do warzyw i dusić ok. 5 minut. Dodać mięso i gotować jeszcze chwilę. Gotować, aż sos zgęstnieje.
Ryż ugotować zgodnie z opisem na opakowaniu.
Ryż podawać gotowym, gorącym sosem.
Smacznego!
muszę wypróbować, zapowiada się smacznie!
OdpowiedzUsuńSmacznie i szybko :)
UsuńPotwierdzam - bardzo dobre!
OdpowiedzUsuńCieszę się bardzo! :)
Usuńa zamiast octu winnego co można dać ?? np ocet jabłkowy ??
OdpowiedzUsuńBędzie już inaczej smakowało, raczej bym pominęła.
Usuń