Pozostajemy w temacie budyniowym z poprzedniego wpisu :) Jeśli zawsze smakował Wam ciepły budyń na podwieczorek to z pewnością przypadnie polubicie ten pomysł. Przygotowanie domowego budyniu to nic trudnego. Należy pamiętać jedynie, aby dobrze rozmieszać mąkę i nie przypalić gotującego się budyniu :) Starałam się, aby moja wersja była jak najbardziej dietetyczna, ale Wy nie musicie przestrzegać tej zasady i dodać dowolną ilość cukru. Do dzieła!
Składniki:
- 1 żółtko
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 250 ml mleka
- 1 łyżeczka miodu*
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka otrębów
- 1 łyżeczka lnu mielonego
- 1 łyżeczka kakao
Żółtko zmiksować z mąką, miodem, kakaem, cynamonem i 4 łyżkami mleka. Pozostałą część mleka zagotować. Wlać masę jajeczną i gotować, mieszając, aż budyń zgęstnieje.
Podawać z truskawkami lub orzechami.
Smacznego!
*lub więcej do smaku
fani cynamonu i truskawek zanotowali przepis! :D :)
OdpowiedzUsuńCieszę się bardzo :)
UsuńNa domowy budyń mam też i ja swój przepis: na dwie porcje całe awokado, jeden banan, dwie łyżki kakao, 1/4 łyżeczki papryczki chili, trzy daktyle. Wszystko razem zmiksować i gotowe. SMACZNEGO
UsuńWspaniały przepis! :)
Usuń