wtorek, 26 maja 2015

Domowy budyń czekoladowy z cynamonem i truskawkami

Pozostajemy w temacie budyniowym z poprzedniego wpisu :) Jeśli zawsze smakował Wam ciepły budyń na podwieczorek to z pewnością przypadnie polubicie ten pomysł. Przygotowanie domowego budyniu to nic trudnego. Należy pamiętać jedynie, aby dobrze rozmieszać mąkę i nie przypalić gotującego się budyniu :) Starałam się, aby moja wersja była jak najbardziej dietetyczna, ale Wy nie musicie przestrzegać tej zasady i dodać dowolną ilość cukru. Do dzieła!



Składniki:
  • 1 żółtko
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 250 ml mleka
  • 1 łyżeczka miodu*
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka otrębów
  • 1 łyżeczka lnu mielonego
  • 1 łyżeczka kakao
Żółtko zmiksować z mąką, miodem, kakaem, cynamonem i 4 łyżkami mleka. Pozostałą część mleka zagotować. Wlać masę jajeczną i gotować, mieszając, aż budyń zgęstnieje. 

Podawać z truskawkami lub orzechami.

Smacznego!

*lub więcej do smaku

4 komentarze:

  1. fani cynamonu i truskawek zanotowali przepis! :D :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na domowy budyń mam też i ja swój przepis: na dwie porcje całe awokado, jeden banan, dwie łyżki kakao, 1/4 łyżeczki papryczki chili, trzy daktyle. Wszystko razem zmiksować i gotowe. SMACZNEGO

      Usuń

Komentarze to bardzo ważna część tej strony :) Służą Wam w wyrażaniu opinii na temat przepisów, ale są także narzędziem, które umożliwia mi kontakt z Czytelnikami. Proszę więc o zachowanie kultury wypowiedzi. Pozdrawiam i zapraszam do korzystania z tej funkcji :)