Kiedyś miałam słabość do batoników Bounty... nie Snickers'y, Mars'y czy inne, ale właśnie te podwójne małe słodkości. Dziś zapraszam na dietetyczną wersję tych pyszności. Do ich przygotowania wykorzystałam serek "Mój ulubiony" z Wielunia - możecie zastąpić go dowolnym serkiem śmietankowym, ale należy pamiętać o sprawdzeniu smaku masy. Batoniki cieszą się ogromną popularnością wśród Czytelników!
Składniki:
- 100 g wiórków kokosowych
- 1-2 łyżeczki miodu
- mleko - ilość taka, aby zlepić wiórki - zaczęłabym od 1/2 szklanki
- 100 g serka kremowego - u mnie "Mój ulubiony" z Wielunia
Dodatkowo:
- 100-200 g gorzkiej czekolady
Wiórki umieścić w garnku, dodać mleko i miód. Gotować, aż wiórki nieco się zlepią. Wystudzić. Dodać serek i utrzeć łyżką na gładką pastę. Nabierać łyżką masę i formować batoniki. Ułożyć na talerzu i włożyć do zamrażarki na pół godziny.
Czekoladę roztopić, batoniki obtoczyć w czekoladzie i umieścić w lodówce do stężenia.
Podawać.
Smacznego!
Takie bounty to cudeńka, nie to co te sklepowe świństwa! Piękne Ci wyszły :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :)
Usuńsuper! też muszę popróbować z domowymi batonikami :)
OdpowiedzUsuńJaką inna śmietanę mogę wykorzystać ? Może być 36% ?
OdpowiedzUsuńMusi to byc serek/twarozek - cos co sklei batoniki. W przypadku plynnej smietany nie bedzie to mozliwe.
UsuńZrobiłam dzisiaj, z podanych proporcji wyszło mi dwanaście batoników. Niestety połowy nie obtoczyłam w czekoladzie, bo w swojej naiwności myślałam, że 100 g wystarczy. I największą bolączką jest to, że kiedy masa się przegryzła, cała słodycz zanikła i narzeczony nie chce tych batoników jeść.
OdpowiedzUsuńAle przepis bardzo ciekawy. Pozdrawiam.
Batoniki można dowolnie dosłodzić wg upodobań lub po prostu obtoczyć je w mlecznej czekoladzie - ja nie lubię bardzo słodkich rzeczy :)
Usuńczy zamiast serka może być twarożek śmietankowy???
OdpowiedzUsuńTak,oczywiście :)
UsuńBatoniki sa mega :)
OdpowiedzUsuńorietujesz sie ile kalorii maja ?
Ok 69 kcal bez czekolady, z jedną łyżeczką miodu :)
UsuńUwielbiam kokos a te batoniki wyglądają przepysznie :)
OdpowiedzUsuńJak długo można przechowywać te batony?
OdpowiedzUsuńDo 10 dni w szczelnym pojemniku w lodówce:)
UsuńDziękuję za odpowiedź. :)
UsuńW poszukiwaniu zdrowej wersji mojego ulubionego batona, odwiedziłam ten blog. Myślisz, że można przechowywać je w zamrażarce jako deska ratunkowa?
OdpowiedzUsuńOczywiście :) jedyne o czym trzeba pamiętać to szczelnie zamknąć pojemnik, aby zabezpieczyć batoniki przed innymi zapachami :)
Usuńile batoników wychodzi z podanych składników ?
OdpowiedzUsuń10-11 sztuk :)
Usuń