niedziela, 29 marca 2015

Drożdżówki z waniliowym nadzieniem serowym i rodzynkami

 Nie ma nic lepszego na niedzielne drugie śniadanie niż domowe drożdżówki przygotowane przez Mamę i szklanka świeżego mleka :) Ciasta drożdżowe to zdecydowanie jej specjalność, ja na razie uczę się i podglądam jak piec takie pyszności. do tej pory udała mi się jedynie wielkanocna babka, na którą przepis znajdziecie tutaj :).  Bułeczki są proste w przygotowaniu, puszyste i długo zachowują świeżość. W środku znajdziecie waniliowe, kremowe nadzienie serowe oraz całe mnóstwo słodkich rodzynek. Zapraszam!






Zasady, których należy przestrzegać, aby ciasto drożdżowe zawsze się udało:
  1. Podczas wykonywania ciasta unikamy przeciągów - ciasto opadnie.
  2. Nie dodajemy więcej drożdży niż jest w przepisie - będą wyczuwalne
  3. Ciasto wyrabiamy długo i bez pośpiechu - będzie elastyczne.
  4. Rozczyn z drożdży musi być wyrośnięty.
  5. Najlepszy tłuszcz do ciast drożdżowych to dobre jakościowo masło.
  6. Nie zastępujemy cukru innymi substancjami.
  7. Cierpliwie czekamy, aż ciasto wyrośnie (dwukrotnie!).
  8. Wkładamy ciasto tylko do nagrzanego pojemnika.
  9. Wyrastanie rozczynu, a później ciasta można przyspieszyć wkładając je do piekarnika nagrzanego do 40*C i pozostawiając uchylone drzwiczki (inaczej ciasto się upiecze!)



Ciasto:

  • 500 g mąki pszennej
  • 30 g drożdży
  • 125 ml mleka
  • 2 jajka
  • 120 g cukru
  • sól
  • 100 g masła
Masa serowa:
  •  400 g sera twarogowego
  • 1 jajko
  • 2 łyżki budyniu waniliowego lub śmietankowego
  • 40 g cukru waniliowego
 Dodatkowo:
  •  rodzynki do posypania

Składniki na masę serową zmiksować do otrzymania gładkiej masy.

Zrobić rozczyn z drożdży. W tym celu do garnuszka rozkruszyć drożdże, zasypać 1 łyżką cukru i zalać letnim mlekiem (nie może być gorące!). Wymieszać do rozpuszczenia. Dodać 3 łyżki mąki, wymieszać. Przykryć ściereczką i odstawić do podwojenia objętości (ok. 30 minut).
  
Do reszty ciepłego mleka dodać masło, pozostały cukier i jajka, roztrzepać widelcem.

Do pozostałej części mąki dodać rozczyn z drożdży, sól oraz mieszankę mleczną.  Ciasto wyrobić mikserem (spiralne końcówki), aż utworzy gładką, elastyczną kulkę (naciśnięte palcem odkształci się). Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość (1 godzina).  

Po tym czasie ciasto wyjąć na stolnicę lub blat oprószony mąką i rozwałkować na kwadrat o boku 40 - 45 cm. Przeciąć na dwie części. Na każdą z nich wyłożyć równo masę serową i rozsmarować, posypać rodzynkami. Powstałe prostokąty złożyć wzdłuż dłuższego boku. Ostrym nożem pociąć na bułeczki ( ok. 8-10 części). Ułożyć na blaszce jedna obok drugiej, na stojąco, tak aby nadzienie nie wyciekło. Przykryć ściereczką ( tak znowu :) ) i pozostawić, aby lekko wyrosły.

Piec w 180*C przez 30-35 minut. Wyjąć, pozostawić do ostygnięcia. Ułożyć na talerzu i posypać cukrem pudrem.

Smacznego !




2 komentarze:

Komentarze to bardzo ważna część tej strony :) Służą Wam w wyrażaniu opinii na temat przepisów, ale są także narzędziem, które umożliwia mi kontakt z Czytelnikami. Proszę więc o zachowanie kultury wypowiedzi. Pozdrawiam i zapraszam do korzystania z tej funkcji :)