piątek, 20 lutego 2015

Pasta guacamole

100 post na blogu! 

Guacamole to pasta wywodząca się z Meksyku, najczęściej podawana z nachos'ami lub jako dodatek do kanapek i sałatek. Przygotowana jest na bazie awokado, które jest niezwykle cennym źródłem kwasu oleinowego obniżającego poziom cholesterolu oraz potasu regulującego ciśnienie krwi. Moim zdaniem najbardziej pasuje do świeżego pieczywa, na pyszne drugie śniadanko :)







Składniki:
  • 1 awokado
  • 1 mały ząbek czosnku
  • 1 łyżka drobno posiekanej cebuli
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • kilka ziarenek kolendry, rozgniecionej
  • sól
  • pieprz
  • papryka słodka
Awokado umyć, obrać ze skórki i przekroić na pół. Połówki przekręcić w przeciwnym kierunku, usuwając pestkę. Pokroić na mniejsze kawałki i umieścić w wysokim naczyniu. Dodać cebulę, oliwę, czosnek przeciśnięty przez praskę lub drobno pokrojony i sok z cytryny. Rozgnieść widelcem na gładką pastę. Doprawić do smaku solą, pieprzem, kolendrą i papryką.

Podawać z nachos'ami ( domowe można znaleźć tutaj) lub świeżym pieczywem.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Komentarze to bardzo ważna część tej strony :) Służą Wam w wyrażaniu opinii na temat przepisów, ale są także narzędziem, które umożliwia mi kontakt z Czytelnikami. Proszę więc o zachowanie kultury wypowiedzi. Pozdrawiam i zapraszam do korzystania z tej funkcji :)