czwartek, 19 lutego 2015

Baby cookies z kleiku ryżowego

Te urocze ciasteczka nazwałam 'baby cookies', ponieważ są przygotowane z kleiku ryżowego, który bardzo często jedliśmy jako małe dzieciaki :) Pewnie są osoby, którym kleik nie kojarzy się zbyt dobrze, dlatego pora to zmienić. Takie słodkości piekła moja mama kiedy byłam bardzo mała - zapraszam, więc na smaki dzieciństwa :) 





Składniki:
  • 200 g masła
  • 190 g kleiku ryżowego bezsmakowego
  • 3 jajka
  • pół szklanki cukru pudru
  • 4 łyżki wiórków kokosowych
  • 4 łyżki sezamu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 Dodatkowo
  • pół słoiczka powideł śliwkowych

W misce utrzeć masło i cukier na jasną, puszystą masę. Po jednym dodawać jajka i miksować do połączenia. Wsypać pozostałe składniki i wymieszać łyżką. Uformować kulkę i wstawić do lodówki na pół godziny.

Rozgrzać piekarnik do 180*C. Łyżeczką nabierać ciasto i formować małe kuleczki, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w odstępie ok 3 cm (urosną). Delikatnie spłaszczyć i palcem robić małe dziurki. Napełnić powidłami. 

Piec 15-20 minut do mocnego zarumienienia (po upływie połowy czasu można obrócić blaszkę). Wystudzić.

Smacznego!

Inspiracja stąd.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Komentarze to bardzo ważna część tej strony :) Służą Wam w wyrażaniu opinii na temat przepisów, ale są także narzędziem, które umożliwia mi kontakt z Czytelnikami. Proszę więc o zachowanie kultury wypowiedzi. Pozdrawiam i zapraszam do korzystania z tej funkcji :)