piątek, 20 lutego 2015

Omlet z serkiem homogenizowanym, kokosem, kakao i migdałami

Niezawodny, puszysty omlet białkowy - jak mini biszkopt. Podany z serkiem homogenizowanym, rozsmarowanym na jeszcze ciepłym placuszku, posypany wiórkami i oprószony ciemnym kakao. Całość uzupełniłam migdałami i bogatymi w błonnik wiórkami kokosowymi (aż 21 g błonnika na 100 g produktu!). Jak widać - kolacja na bogato, ale z zachowaniem  właściwej ilości składników najbardziej odpowiednich o tej porze dnia :) Omlet można podać z jogurtem naturalnym, serkiem kremowym lub twarożkiem. Poniżej przedstawiam przybliżoną zawartość białka na 100 gramów tych produktów*  :)







Składniki:
  • 2 jajka
  • 1 łyżka mąki pełnoziarnistej
  • 1 łyżeczka otrębów pszennych,żytnich lub owsianych
 Dodatkowo:
  • 2-3 łyżki serka homogenizowanego
  • ciemne kakao
  • migdały
  • wiórki kokosowe

Białka oddzielić od żółtek. Ubić je na sztywno, dodać żółtka i zmiksować. Wsypać mąkę i otręby, delikatnie wymieszać. Patelnię wysmarować masłem i wylać ciasto. Smażyć na małym ogniu, do lekkiego ścięcia wierzchu, przewrócić i smażyć jeszcze chwilkę. Przełożyć na talerz.

Na omlet nałożyć serek - rozsmarować. Podawać z dodatkami.

Smacznego!

*wartości obliczone na podstawie danych z tablic kalorii

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Komentarze to bardzo ważna część tej strony :) Służą Wam w wyrażaniu opinii na temat przepisów, ale są także narzędziem, które umożliwia mi kontakt z Czytelnikami. Proszę więc o zachowanie kultury wypowiedzi. Pozdrawiam i zapraszam do korzystania z tej funkcji :)