piątek, 20 lutego 2015

Ciasto marchewkowe

I feel like a real, american housewife! Jak zostać perfekcyjną panią domu? Wystarczy upiec idealne ciasto marchewkowe na niedzielne popołudnie :) Tak, wiem - jest dopiero piątek, ale to też się liczy! Ciasto jest cudowne, wilgotne dzięki marchewce, pachnące cynamonem i unikalną kompozycją przypraw. Tradycyjnie podajemy je z serkiem kremowym lub waniliowym :) Gorąco polecam i zapewniam Was, że na jednym kawałku się nie skończy...





Składniki:
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • po 1/4 łyżeczki zmielonych goździków, gałki muszkatołowej, ziela angielskiego, soli 
  • 2 jajka 
  • 3/4 szklanki marchewki startej na dużych oczkach
  • 1/3 szklanki oleju
 Przygotować dwie miski. W jednej wymieszać mąkę, sodę, proszek, cukier i przyprawy. W drugiej zmiksować jajka i olej. Połączyć zawartość obu misek przy użyciu łyżki. Dodać marchewkę i ponownie wymieszać. 

Małą keksówkę (forma prostokątna) wysmarować masłem i oprószyć mąką pszenną. Nadmiar wytrzepać. Przelać ciasto i wyrównać.

Piec 60-70 minut w 175*C.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Komentarze to bardzo ważna część tej strony :) Służą Wam w wyrażaniu opinii na temat przepisów, ale są także narzędziem, które umożliwia mi kontakt z Czytelnikami. Proszę więc o zachowanie kultury wypowiedzi. Pozdrawiam i zapraszam do korzystania z tej funkcji :)