czwartek, 26 lutego 2015

Amerykański placek z nadzieniem truskawkowo-jabłkowym i cynamonem

Amerykański placek, czyli tzw. pie może kojarzyć się z bitwą na jedzenie (na filmach się takimi rzucają, ale ja nie polecam, bo placuszek jest za dobry ;). Ciasto jest niezwykle sprężyste, a przepis na nie pochodzi z niezawodnej książki Tarty i placki Carli Bardi. Nadzienie ma bardzo jesienny posmak - dojrzałe jabłka, duże truskawki i aromatyczny cynamon tworzą naprawdę udane połączenie. Na wierzchu robimy uroczą dziurkę, przez którą uchodzi gorąca para wydostająca się z ciasta. Kawałeczek takiego deseru rozgrzeje w chłodne dni :)








Składniki na ciasto:
  • 400 g mąki pszennej
  • 8 łyżek wody
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 220 g zimnego masła, pokrojonego w kostkę
 

Mąkę i masło umieścić w misce, posiekać łopatką, aż masa będzie przypominała okruchy chleba. Wlać wodę i ocet. Zarobić ręką gładkie ciasto. Podzielić na pół. Jedną część rozwałkować na placek o średnicy 28 cm, wyłożyć do okrągłej tortownicy (26 cm), wylepić dno i brzegi na 2 cm. Umieścić w lodówce na 1 godzinę. Drugą część ciasta rozwałkować na okrągły placek o średnicy 26 cm. Odłożyć na bok.





Składniki na nadzienie:
  • 500 g jabłek, umytych, wydrążonych i pokrojonych na plasterki
  • 300 g truskawek mrożonych
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki soli
 

W garnku z grubym dnem umieścić pokrojone jabłka i truskawki (nie rozmrażać), posypać cynamonem i zagotować, zmniejszyć ognień, dodać cukier i mąkę. Gotować ok. 15 minut do zgęstnienia. Odstawić do wystudzenia.









Rozgrzać piekarnik do 200*C.


Z lodówki wyjąć tortownicę ze spodem, wyłożyć wystudzone nadzienie owocowe, wyrównać. Przykryć drugim plackiem i docisnąć, zlepić brzegi. ostrym nożem zrobić nacięcia na wierzchu ciasta. Piec 30-45 minut do zarumienienia wierzchu. 

Najlepszy na ciepło, ale chłodny jest równie pyszny :) (nadzienie będzie dość rzadkie - gęstnieje po wystudzeniu).

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Komentarze to bardzo ważna część tej strony :) Służą Wam w wyrażaniu opinii na temat przepisów, ale są także narzędziem, które umożliwia mi kontakt z Czytelnikami. Proszę więc o zachowanie kultury wypowiedzi. Pozdrawiam i zapraszam do korzystania z tej funkcji :)