Zapraszam na klasyczne bananowe placuszki ze skorupką czekoladową i posypką z orzechów włoskich. Są idealną alternatywą dla kanapek, jako drugie śniadanie lub lunch box. Bardzo dobrze przechowują się w szczelnym plastikowym pojemniku. Mogą czekać nawet cały dzień, aż zgłodniejemy :)
Składniki:
- 4 łyżki mąki pełnoziarnistej
- 1 jajko
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 banan rozgnieciony widelcem
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Rozgrzewany patelnię*. W misce umieszczamy wszystkie składniki i łyżką dokładnie mieszamy. Nakładamy małe porcje i smażymy równomiernie z każdej strony.
Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej lub w mikrofali. Smarujemy po wierzchu jeszcze ciepłych placuszków i od razu posypujemy orzechami. Odkładamy do zastygnięcia. Przekładamy do szczelnego plastikowego pojemnika i zabieramy w świat :)
*Jeśli patelnia nie jest teflonowa lub ceramiczna, smażymy na małej ilości tłuszczu.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Komentarze to bardzo ważna część tej strony :) Służą Wam w wyrażaniu opinii na temat przepisów, ale są także narzędziem, które umożliwia mi kontakt z Czytelnikami. Proszę więc o zachowanie kultury wypowiedzi. Pozdrawiam i zapraszam do korzystania z tej funkcji :)