czwartek, 26 lutego 2015

Bananowe placuszki z czekoladą i orzechami włoskimi

Zapraszam na klasyczne bananowe placuszki ze skorupką czekoladową i posypką z orzechów włoskich. Są idealną alternatywą dla kanapek, jako drugie śniadanie lub lunch box. Bardzo dobrze przechowują się w szczelnym plastikowym pojemniku. Mogą czekać nawet cały dzień, aż zgłodniejemy :)



Składniki:

  • 4 łyżki mąki pełnoziarnistej
  • 1 jajko
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 banan rozgnieciony widelcem
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
 Dodatkowo: 3 kostki gorzkiej czekolady, posiekane orzechy włoskie


 
Rozgrzewany patelnię*. W misce umieszczamy wszystkie składniki i łyżką dokładnie mieszamy. Nakładamy małe porcje i smażymy równomiernie z każdej strony. 

Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej lub w mikrofali. Smarujemy po wierzchu jeszcze ciepłych placuszków i od razu posypujemy orzechami. Odkładamy do zastygnięcia. Przekładamy do szczelnego plastikowego pojemnika i zabieramy w świat :)

*Jeśli patelnia nie jest teflonowa lub ceramiczna, smażymy na małej ilości tłuszczu.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Komentarze to bardzo ważna część tej strony :) Służą Wam w wyrażaniu opinii na temat przepisów, ale są także narzędziem, które umożliwia mi kontakt z Czytelnikami. Proszę więc o zachowanie kultury wypowiedzi. Pozdrawiam i zapraszam do korzystania z tej funkcji :)