Najlepsze, sprawdzone i niezawodne ciasto na pierogi :) Tak wiem - najlepsze robi babcia, ale dlaczego nie spróbować zrobić ich własnoręcznie? Nadzienie do wyboru: twarożek waniliowy lub truskawki. Na pewno nie pożałujecie, satysfakcja gwarantowana :)
Moje są z serkiem :) |
Ciasto:
- 250 ml wody
- 1 jajko
- 2 łyżki oleju
- 560 g mąki pszennej
Nadzienie:
- 500 g twarogu
- 1 żółtko
- 1/2 opakowania cukru waniliowego
Twarożek rozgnieść widelcem z żółtkiem i cukrem.
Składniki na ciasto umieścić w misie miksera i wyrobić spiralnymi końcówkami. Podzielić na dwie części.Na stolnicy oprószonej mąką rozwałkować na grubość ok. 3-4 mm, wykrawać szklanką kółka. Nałożyć 1 łyżeczkę sera i zalepić. Jeśli zdecydowaliśmy się na wersję z truskawkami: nakładamy po jednej średniej, zamrożonej truskawce na środek krążka i zalepiamy.
W garnku zagotować dużą ilość wody, posolić dwie łyżeczki.
Pierogi kłaść na wrzącą wodę i gotować 3 minuty. Odcedzić.
Dla odważnych - podawać polane roztopionym masłem i posypane cukrem :)
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Komentarze to bardzo ważna część tej strony :) Służą Wam w wyrażaniu opinii na temat przepisów, ale są także narzędziem, które umożliwia mi kontakt z Czytelnikami. Proszę więc o zachowanie kultury wypowiedzi. Pozdrawiam i zapraszam do korzystania z tej funkcji :)