czwartek, 29 września 2016

Czekoladowa jaglanka z gruszką i poppingiem

Na jesienne poranki nie ma złotego środka... chyba, że jest to pełna miseczka ciepłej, kremowej jaglanki. Czekoladowa wersja smakuje jeszcze lepiej niż klasyczna na mleku. Jest bardziej aromatyczna przez dodanie szczypty cynamonu. Jako dodatki podałam kawałki gruszki i ekspandowaną kaszę jaglaną zwaną potocznie poppingiem.


Składniki:
  • 3 łyżki płatków jaglanych
  • 1 szklanka mleka - 150 ml
  • 1 łyżeczka kakao
  • szczypta cynamonu
  • kawałki gruszki
  • popping z kaszy jaglanej
Płatki zalać mlekiem. Gotować, aż wchłoną mleko. Dodać kakao i cynamon. Wymieszać. Na wierzchu ułożyć gruszkę i posypać poppingiem. 

Wartości odżywcze:
 271 kcal
B: 10 g
T: 5 g
W: 50 g

2 komentarze:

  1. Co to popping? I gdzie go dostane? Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Inaczej ekspandowana, czyli dmuchana :) kupiłam w lokalnym sklepie na dziale ze zdrową żywnością :) wygląda tak:http://static.ilewazy.pl/wp-content/uploads/kasza-jaglana-preparowana-opakowanie.jpg

      Usuń

Komentarze to bardzo ważna część tej strony :) Służą Wam w wyrażaniu opinii na temat przepisów, ale są także narzędziem, które umożliwia mi kontakt z Czytelnikami. Proszę więc o zachowanie kultury wypowiedzi. Pozdrawiam i zapraszam do korzystania z tej funkcji :)