czwartek, 29 września 2016

Owsiane ciasteczka czekoladowo-cynamonowe

Miękkie ciasteczka owsiane idealne na jesienne wieczory :) Przygotowane ze zmielonych płatków owsianych, posłodzone bananem, cudownie pachnące cynamonem... pysznie smakują z polewą czekoladową. Jeśli wolicie, zamiast niej można smarować ciasteczka domowym powidłem śliwkowym lub dżemem żurawinowym - będą równie smaczne :)


Składniki:
  • 2 szklanki płatków owsianych
  • 1 łyżka masła orzechowego
  • 1 banan
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki miodu
Płatki zmielić na mąkę. Banana rozgnieść widelcem. Połączyć wszystkie składniki i zagnieść ciasto. Rozwałkować na placek grubości ok 0,5 cm. Foremką wycinać ciasteczka i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 20 minut w 180*C. Wyjąć, wystudzić.
 
Polewa:
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 2 łyżeczki cynamonu 
Czekoladę rozpuścić, wymieszać z cynamonem. Smarować wystudzone ciasteczka.

Wartości odżywcze:
1174 kcal bez polewy (wartości należy podzielić przez liczbę ciasteczek)
B: 38 g
T: 36 g
W: 188 g

Smacznego!

2 komentarze:

  1. Na jesień super, muszę takie upiec, bo pewnie zapach przy pieczeniu obłędny :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo się cieszę, że trafiłam na Twojego bloga! Uwielbiam słodkości, ale staram się robić raz tradycyjne ciasta i desery, a raz odchudzone, ale od nowego roku przeważają już zdrowe deserki i na pewno znajdę dużo przepisów dla siebie właśnie u Ciebie ;)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Komentarze to bardzo ważna część tej strony :) Służą Wam w wyrażaniu opinii na temat przepisów, ale są także narzędziem, które umożliwia mi kontakt z Czytelnikami. Proszę więc o zachowanie kultury wypowiedzi. Pozdrawiam i zapraszam do korzystania z tej funkcji :)