wtorek, 23 sierpnia 2016

Jaglany sernik czekoladowy z malinami

Sernik bez sera :) Przygotowany na bazie kaszy jaglanej i kakao. Idealny dla osób, które nie tolerują laktozy i z tego powodu muszą zrezygnować z tradycyjnych  serników. Niezwykle kremowy, bardzo prosty w przygotowaniu, nie wymaga pieczenia :)



Spód:
  • 2 szklanki płatków owsianych
  • 1/2 szklanki musu jabłkowego domowego lub ze słoiczka
  • 2 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego
  • ewentualnie 2 łyżki syropu karmelowego 0 kcal
Jedną szklankę płatków owsianych zmielić. Pozostałe składniki dokładnie wymieszać. Tortownicę o średnicy 18 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć masę. Wyrównać i docisnąć do dna. Schłodzić.

Masa:
  • 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
  • 3-4 łyżki kakao
  • 4 łyżki deseru sojowego waniliowego lub jogurtu jeśli tolerujemy nabiał
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżeczki żelatyny + 2 łyżki zimnej wody
Wszystkie składniki dokładnie miksujemy na gładko. Żelatynę zalewamy wodą i odstawiamy do napęcznienia. Następnie podgrzewamy w mikrofali lub na palniku, jedynie do rozpuszczenia NIE MOŻE SIĘ ZAGOTOWAĆ. Dokładnie mieszamy z masą. Wykładamy na spód owsiany. Chłodzimy.

Polewa:
  • 1/2 szklanki malin
  • 1 łyżka miodu
  • 3 łyżki deseru sojowego lub jogurtu
  •  1 łyżeczka żelatyny + 1 łyżka zimnej wody 
Maliny rozgniatamy widelcem. Mieszamy z jogurtem. Żelatynę zalewamy wodą i odstawiamy do napęcznienia. Następnie podgrzewamy w mikrofali lub na palniku, jedynie do rozpuszczenia NIE MOŻE SIĘ ZAGOTOWAĆ. Dokładnie mieszamy z polewą. Dekorujemy ciasto i chłodzimy chwilę aż stężeje.

Wartości odżywcze:
ok. 179 kcal w jednej z 12 porcji
B: 4,5 g
T: 7,8 g
W:  27,4 g

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Komentarze to bardzo ważna część tej strony :) Służą Wam w wyrażaniu opinii na temat przepisów, ale są także narzędziem, które umożliwia mi kontakt z Czytelnikami. Proszę więc o zachowanie kultury wypowiedzi. Pozdrawiam i zapraszam do korzystania z tej funkcji :)