wtorek, 23 sierpnia 2016

Dietetyczna biała czekolada z malinami i kakao

Domowa biała czekolada przygotowana w domu? Niemożliwe? A jednak! Bez tłuszczu palmowego, cukru i sztucznych aromatów! Po prostu cudowna. Dwuwarstwowa - biała z malinami i ciemna, mleczna. Będziecie zachwyceni!


Masa jasna:
  • 40 g oleju kokosowego
  • 3 łyżki mleka w proszku 1% tłuszczu
  • 1 łyżeczka miodu
  • kilka malin
Olej kokosowy rozpuścić. Dodać mleko i miód. Wymieszać. Na koniec dodać rozdrobnione maliny (moje były mrożone, wtedy należy szybko przelać masę do foremki). Foremkę prostokątną wyłożyć folią spożywczą. Przelać masę i schłodzić w lodówce. 

Masa ciemna:
  • 40 g oleju kokosowego
  • 3 łyżki mleka w proszku 1% tłuszczu
  • 1 łyżeczka miodu
  • 2 łyżeczki kakao 
 Olej kokosowy rozpuścić. Dodać mleko, kakao i miód. Wymieszać i wylać na masę jasną. Schłodzić co całkowitego zgęstnienia (można przyspieszyć ten proces i umieścić foremkę w zamrażarce).

Smacznego!

5 komentarzy:

  1. Gdzie można dostać takie mleko w proszku?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W zwykłym sklepie spożywczym ;) słyszałam, że jest także w Biedronce :) mam na myśli takie: https://ezakupy.tesco.pl/groceries/pl-PL/products/2003000337341

      Usuń
    2. Dziękuję bardzo - zwrócę uwagę i chętnie wypróbuję w tym przepisie :)

      Usuń
  2. O, super! Muszę coś takiego zrobić, bo czekolady nie jem, ale taką białą to chętnie spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń

Komentarze to bardzo ważna część tej strony :) Służą Wam w wyrażaniu opinii na temat przepisów, ale są także narzędziem, które umożliwia mi kontakt z Czytelnikami. Proszę więc o zachowanie kultury wypowiedzi. Pozdrawiam i zapraszam do korzystania z tej funkcji :)