Taka mała przyjemność na zakończenie posiłku :) Deser bardzo elegancki, kremowy, w sam raz dla wielbicieli kawy. Likier Bailey's przełamuje słodycz deseru i nadaje wykwintnego posmaku. Zdecydowanym plusem jest to, że tiramisu w takiej wersji nie zawiera surowych żółtek, jak w tradycyjnej wersji. Zapraszam serdecznie :)
Składniki na 4 porcje:
- 250 g mascarpone
- 250 ml śmietanki kremówki
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 opakowanie okrągłych biszkoptów
- 1 szklanka mocnego naparu kawowego
- 1/2 szklanki likieru kawowego Bailey's
- gorzkie kakao do oprószenia
Śmietanę ubić na sztywno,
pod koniec po łyżce dodawać cukier puder. Do ubitej śmietany dodać
mascarpone i zmiksować do otrzymania gęstego, gładkiego kremu. Na
spodzie kieliszków układać biszkopty namoczone w naparze kawowym (wymieszanym z likierem)
następnie warstwę kremu i ponownie biszkopty. Przykryć pozostałym kremem
i obsypać kakao. Schłodzić w lodówce.
Smacznego!
Mniaam! Aż ślinka cieknie! Koniecznie muszę wypróbować ten przepis! ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Zapraszam do mnie: http://karolinakuchmaci.blogspot.com/