Kocham orzechy :) Naprawdę, mogę zjeść każdą ich ilość i prawie każdy rodzaj, z wyjątkiem nerkowców ze względu na ich specyficzny posmak. Ostatnio do gustu przypadły mi orzeszki ziemne, które kupiłam w bardzo okazyjnej cenie w hipermarkecie. Inne takie jak orzechy włoskie, makadamia czy też migdały mogą Was odstraszyć ze względu na wygórowaną cenę, ale warto poszukać tańszych u lokalnych sprzedawców. Jeśli już dorwiecie sporą ilość waszych ulubionych spróbujcie koniecznie przygotować je w poniższy sposób. Ja zainspirowałam się smakołykami z Borough Market z tego samego stoiska, na którym spróbowałam tureckich orzeszków w czekoladzie i cynamonie
Takie pyszności można było znaleźć na stoisku :) |
Składniki:
- 2 szklanki orzechów (włoskich, ziemnych, migdałów - wymieszanych lub dowolnych w tej ilości)
- 1 łyżka miodu
Orzechy podprażyć na suchej patelni, aż zaczną ładnie pachnieć. Dodać miód i mieszając smażyć na bardzo małym ogniu, aż lekko zkarmelizuje. Przełożyć na papier do pieczenia i zaczekać , a ostygną. Przełożyć do miseczki. Zajadać!
Smacznego
Coś wspaniałego! Kocham orzechy w miodzie na kanapce z twarogiem :)
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/