niedziela, 19 lipca 2015

Labneh marynowany w przyprawach i oliwie

Dziś z wizytą w Hamsie zlokalizowanej przy ul. Szerokiej na krakowskim Kazimierzu. Po kliknięciu w TEN link przeniesiecie się na stronę tej intrygującej restauracji. Lokal od progu zaskakuje nas oryginalnością wystroju. Za ceglanym murem znajduje się oryginalny ogródek, wysypany kamyczkami. Nad naszymi głowami wiszą urocze światełka, a w zagłębieniach murku dopatrzyć się można małych świeczek. Tak Hamsa wita się z każdym gościem :) Im więcej czasu w niej spędzicie, tym bardziej poczujecie izraelski klimat. Przejdźmy teraz do jedzenia. Tamtejszy hummus smakuje zupełnie inaczej niż te, które jadłam do tej pory - jest dobrze doprawiony skórką z cytryny. Falafele są podobne do tych z Take Away Israeli Style. W karcie - jako mezze - znalazłam też kuleczki serowe labneh, obtoczone w ziołach i marynowane w oliwie. Tak się złożyło, że takie właśnie kuleczki mam od kilku dni w lodówce :) Kuleczki idealnie pasują jako dodatek do świeżego pieczywa :)








Składniki:
  • 1 łyżeczka soli 
  • 1,5 szklanki labneh* 4-5 dniowego
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
  • 1/2 łyżeczki wędzonej papryki 
  • oliwki
 Do obtoczenia:
  • oregano
  • papryka wędzona
  • tymianek
  • pieprz kolorowy
  • posiekane oliwki
Do zamarynowania:
  • oliwa z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
 Serek wymieszać z solą i przyprawami. Uformować kulki wielkości orzecha włoskiego. Do środka można włożyć oliwkę. Obtaczać w tymianku, oregano, papryce i pieprzu kolorowym. Do słoika nalać oliwę do połowy wysokości i wrzucić czosnek. Ułożyć kulki serowe, jedne na drugich i zalać oliwą do przykrycia. W tej postaci kuleczki mogą spędzić do 2 tygodni w lodówce.

Podawać jako dodatek do świeżego pieczywa.

Smacznego!

* Labneh to ser jogurtowy. 

Przygotowywany jest w taki sposób: 

400 g jogurtu naturalnego umieszczamy na sitku wyłożonym gazą, pozostawiamy do odsączenia na ok. 4-5 dni. W międzyczasie odlewamy zgromadzoną wodę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Komentarze to bardzo ważna część tej strony :) Służą Wam w wyrażaniu opinii na temat przepisów, ale są także narzędziem, które umożliwia mi kontakt z Czytelnikami. Proszę więc o zachowanie kultury wypowiedzi. Pozdrawiam i zapraszam do korzystania z tej funkcji :)