Eklerki to deser rodem z Francji. Te małe ciastka wypełniane są bitą śmietaną lub tradycyjnym, waniliowym creme patissiere, który wykorzystywany jest na szeroką skalę również do tart i innych deserów. Znany jest też jako krem angielski, czyli custard. W Polsce do nadziewania eklerków używa się często bitej śmietany lub domowego budyniu. Ja postanowiłam pójść w stronę klasyki i przygotowałam krem francuski. Muszę przyznać, że jest naprawdę doskonały, a jego zdecydowanym plusem jest to, że nie wymaga dodatku masła, aby zachować odpowiednią sztywność. Eklerki każdy zna i lubi, więc polecam je na rodzinne uroczystości :)
Ciasto:
- 180 g mąki pszennej
- 250 ml wody
- 80 g masła
- szczypta soli
- 4 jajka
Wodę zagotować z masłem i solą. Dodać mąkę i mieszając, trzymać na średnim ogniu, aż ciasto będzie sprężyste. Wystudzić całkowicie, a następnie dodawać po jednym jajku i wyrabiać ciasto na gładką kulę. Można użyć miksera. Gotowe ciasto przełożyć do szprycy lub do rękawa cukierniczego. Na blaszkę wyciskać eklerki długości ok. 10 cm lub mniejsze.
Piec 15 minut w 200*C, a następnie zmniejszyć temperaturę do 190*C i piec jeszcze 15 minut. Wyłączyć piekarnik i wyjąć ciastka. Końcem ostrego noża zrobić małe nacięcie na ich boku, aby para uleciała. Wstawić na 10 minut do wyłączonego piekarnika. Wyjąć, wystudzić.
Krem:
- 600 ml mleka
- 5 żółtek
- 80 g cukru
- 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego
- 40 g mąki pszennej
- 40 g mąki ziemniaczanej
Mleko zagotować z aromatem, odstawić. Żółtka zmiksować z cukrem na gładką, gęstą pastę o jasnej barwie. Dodać mąkę i dokładnie zmiksować.Pastę dodać do gorącego mleka i energicznie wymieszać. Można zmiksować ręcznym blenderem. Postawić na palniku i podgrzewać, aż do zagotowania. Ciągle mieszając, gotować ok 1 minutę. Jeśli utworzą się grudki, krem można zmiksować. Wstawić do lodówki do całkowitego wystudzenia.
UWAGA: Krem będzie bardzo rzadki, ale po wystudzeniu bardzo gęstnieje i nadaje się do nakładania łyżką.
Eklerki przekroić na pół. Nadziewać kremem i malinami. Przykryć wieczkiem i posypać cukrem pudrem. Ciastka najlepiej przygotowywać niedługo przed podaniem. Gotowe przechowywać w lodówce.
Idealnie Ci wyszły :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :)
UsuńUwielbiam eklerki są po prostu pyszne :) Mniam i jeszcze ten krem i maliny, palce lizać.
OdpowiedzUsuń