piątek, 3 lipca 2015

Eklerki z kremem waniliowym i malinami

Eklerki to deser rodem z Francji. Te małe ciastka wypełniane są bitą śmietaną lub tradycyjnym, waniliowym creme patissiere, który wykorzystywany jest na szeroką skalę również do tart i innych deserów. Znany jest też jako krem angielski, czyli custard. W Polsce do nadziewania eklerków używa się często bitej śmietany lub domowego budyniu. Ja postanowiłam pójść w stronę klasyki i przygotowałam krem francuski. Muszę przyznać, że jest naprawdę doskonały, a jego zdecydowanym plusem jest to, że nie wymaga dodatku masła, aby zachować odpowiednią sztywność. Eklerki każdy zna i lubi, więc polecam je na rodzinne uroczystości :)










Ciasto:
  • 180 g mąki pszennej
  • 250 ml wody
  • 80 g masła
  • szczypta soli
  • 4 jajka
Wodę zagotować z masłem i solą. Dodać mąkę i mieszając, trzymać na średnim ogniu, aż ciasto będzie sprężyste. Wystudzić całkowicie, a następnie dodawać po jednym jajku i wyrabiać ciasto na gładką kulę. Można użyć miksera. Gotowe ciasto przełożyć do szprycy lub do rękawa cukierniczego. Na blaszkę wyciskać eklerki długości ok. 10 cm lub mniejsze. 

Piec 15 minut w 200*C, a następnie zmniejszyć temperaturę do 190*C i piec jeszcze 15 minut. Wyłączyć piekarnik i wyjąć ciastka. Końcem ostrego noża zrobić małe nacięcie na ich boku, aby para uleciała. Wstawić na 10 minut do wyłączonego piekarnika. Wyjąć, wystudzić.

Krem:
  • 600 ml mleka
  • 5 żółtek
  • 80 g cukru
  • 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego
  • 40 g mąki pszennej
  • 40 g mąki ziemniaczanej
Mleko zagotować z aromatem, odstawić. Żółtka zmiksować z cukrem na gładką, gęstą pastę o jasnej barwie. Dodać mąkę i dokładnie zmiksować.Pastę dodać do gorącego mleka i energicznie wymieszać. Można zmiksować ręcznym blenderem. Postawić na palniku i podgrzewać, aż do zagotowania. Ciągle mieszając, gotować ok 1 minutę. Jeśli utworzą się grudki, krem można zmiksować. Wstawić do lodówki do całkowitego wystudzenia.

UWAGA:  Krem będzie bardzo rzadki, ale po wystudzeniu bardzo gęstnieje i nadaje się do nakładania łyżką.

Eklerki przekroić na pół. Nadziewać kremem i malinami. Przykryć wieczkiem i posypać cukrem pudrem. Ciastka najlepiej przygotowywać niedługo przed podaniem. Gotowe przechowywać w lodówce.

3 komentarze:

Komentarze to bardzo ważna część tej strony :) Służą Wam w wyrażaniu opinii na temat przepisów, ale są także narzędziem, które umożliwia mi kontakt z Czytelnikami. Proszę więc o zachowanie kultury wypowiedzi. Pozdrawiam i zapraszam do korzystania z tej funkcji :)