niedziela, 14 czerwca 2015

Kanapki z pieczonym mięsem, serem żółtym, pomidorem i szczypiorkiem

Tymi kanapeczkami spróbuję przekonać Was do rezygnacji z kupowania sklepowej szynki. W internecie znajdziecie wiele przepisów na pieczone mięsa, wystarczy wybrać jeden z nich, upiec i delektować się zdrowym mięsem przez wiele dni. Osobiście preferuję indyka lub poniższy schab. 




Składniki:

  • 1 kg schabu
  • 4 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • 1/4 szklanki oleju
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki majeranku
Mięso umyć i osuszyć. W misce wymieszać składniki na marynatę.  Włożyć mięso i przykryć naczynie folią spożywczą na min. 24 godziny. Co jakiś czas obrócić mięso.  Po tym czasie odlać marynatę i wstawić mięso (w rękawie do pieczenia, nakłuć 2-3 razy) do nagrzanego piekarnika. Podlać odrobiną gorącej wody.

Piec 30 minut w 220*C, a potem 60 minut w 180*C. Kroić po wystudzeniu. Przechowywać w lodówce.

Schab ułożyć na razowym pieczywie, na wierzch położyć plastry żółtego sera i pomidora. Posypać szczypiorkiem lub cebulką dymką.

Smacznego!

1 komentarz:

Komentarze to bardzo ważna część tej strony :) Służą Wam w wyrażaniu opinii na temat przepisów, ale są także narzędziem, które umożliwia mi kontakt z Czytelnikami. Proszę więc o zachowanie kultury wypowiedzi. Pozdrawiam i zapraszam do korzystania z tej funkcji :)