Dziś proponuję ciasto jak marzenie. Idealne na urodziny, imieniny, których pełno jest w naszych kalendarzach w okresie letnim. Kostka składa się z trzech warstw. Podstawą jest perfekcyjne, kakaowe ciasto kruche z mojego ulubionego przepisu. Główną rolę gra jednak masa sernikowa z białą czekoladą, która smakiem przypomina najlepsze lody śmietankowe - spróbujcie nie zjeść całej miski przed złożeniem ciasta! Nasze dzieło wieńczą piękne, czerwcowe truskawki i czerwona galaretka. Muszę przyznać, że efekt końcowy zaskoczył całą moją rodzinę. Kawałki znikały jeden za drugim, a to chyba najlepsza rekomendacja :)
Na mniejszą blaszkę (ok. 24 cm) spód należy przygotować z porcji składników zmniejszonych o 1/3, a masę serową i galaretkę z 1/2 porcji.
Składniki na kruche ciasto:
- 375 g maki pszennej
- 3 łyżki ciemnego kakao
- 90 g cukru pudru
- 225 g zimnego masła
- 2 jajka
- 3 łyżki śmietany kremówki 36%
Do miski wsypać mąkę,
kakao i cukier, dodać masło i posiekać łopatka lub nożem. Wbić jajko i
wlać śmietanę. Zagnieść ciasto i uformować w kule. Na blacie rozłożyć
folie spożywcza i wyłożyć kulkę ciasta. Rozwałkować na folii na prostokąt wielkości naszej blaszki ( u mnie 35x30 cm). Formę wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć ciasto
(obracamy po prostu folie, układamy ciasto i dociskamy do formy, dopiero
teraz ściągamy folie). Brzegi zakładamy go środka i dociskamy. Ciasto w
formie wkładamy do lodówki na 60 minut. Po tym czasie wyjmujemy i
pieczemy 5 minut w 200*C, a następnie obniżamy temperaturę do 190*C i
pieczemy jeszcze 15 minut. Wyjmujemy i odstawiamy.
Nadzienie serowe:
- 1 kg sera twarogowego (musi być zmielony, bardzo ścisły, niezbyt kwaśny - użyłam sera w wiaderku z Piątnicy)
- 500 g białej czekolady
- 600 ml śmietanki kremówki 36 %
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego
Śmietanę podgrzać prawie do wrzenia. Dodać czekoladę i zdjąć z palnika. Po 5 minutach wymieszać do uzyskania gotowego sosu czekoladowego. Wystudzić i wstawić do lodówki na całą noc (ok. 12 godzin).
Wystudzony sos czekoladowy ubić (końcówkami do ubijania białek) na gęstą masę. Na gotowej masie będą zostawały ślady końcówek miksera.
Twarożek zmielić/zmiksować/rozetrzeć na gładko z aromatem waniliowym. Dodawać partiami krem czekoladowy i zmiksować na gładką masę. Gotowe nadzienie wyłożyć na wystudzony spód. Wyrównać dokładnie do brzegów formy, tak aby później galaretka się nie wylała. Schodzić 2 godziny.
Wierzch:
- 4 galaretki truskawkowe lub poziomkowe
- 1,5 litra wody
- ok 1 kg drobnych truskawek
Pół szklanki tężejącej galaretki wylać na ser i wstawić do lodówki do stężenia. Truskawki ułożyć na warstwie galaretki. Przylać resztą tężejącej galaretki. Wstawić do lodówki, aby całość stężała.
Ciasto podawać z małymi bezami. Przechowywać w lodówce.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Komentarze to bardzo ważna część tej strony :) Służą Wam w wyrażaniu opinii na temat przepisów, ale są także narzędziem, które umożliwia mi kontakt z Czytelnikami. Proszę więc o zachowanie kultury wypowiedzi. Pozdrawiam i zapraszam do korzystania z tej funkcji :)