piątek, 22 maja 2015

Tort jeżynowo-śmietankowy z bezami

Maj w mojej rodzinie to miesiąc urodzin i imienin. Dlatego też w najbliższym czasie na blogu znajdziecie kilka propozycji urodzinowych. Ten tort przygotowała moja Mama na moje 18 urodziny. Był tak piękny, że długo nie mogłam wyjść z podziwu jakie dzieło stworzyła Mama :) Jest elegancki, nie za słodki, pięknie się prezentuje. Kolejną zaletą jest fakt, że możemy użyć mrożonych jeżyn lub gładkiej konfitury :)








Biszkopt:
  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki mąki pszennej 
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
 Białka oddzielić od żółtek. Ubić je na sztywną pianę, pod koniec dodając po łyżce cukier. Dodać żółtka i zmiksować. Przesiać mąki i wymieszać delikatnie z masą jajeczną. Formę o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno). Wylać masę i wyrównać. Piec 40-50 minut do tzw. suchego patyczka. Wyjąć wystudzić.

Krem:
  • 250 g serka mascarpone
  • 600 ml śmietanki kremówki 36%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • sok z połowy cytryny
Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem dodając go po łyżce pod koniec ubijania. Dodać serek i sok, zmiksować. Odłożyć 1/3 do dekoracji. 

Nasączenie:
  • sok z 2 cytryn
  • 1/2 szklanki wody 
 Składniki wymieszać (uwaga na pestki).

Wystudzony biszkopt przekroić na trzy blaty. Pierwszy blat ułożyć na parterze. Nasączyć 1/3 ponczu. Posmarować połowa konfitury. Wyłożyć połowę masy (z 2/3), wyrównać. Przyłożyć drugi biszkopt i postąpić podobnie. Na wierzchu ułożyć ostatni biszkopt. Nasączyć. Wierzch i boki posmarować masą odłożoną do dekoracji. Na wierzchu i bokach przykleić bezy i jeżyny. 

Tort można przygotować dzień wcześniej, ale dekorację wykonujemy dopiero przed podaniem. 

Przechowywać w lodówce.

Smacznego!

Przepis ze strony mojewypieki.com

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Komentarze to bardzo ważna część tej strony :) Służą Wam w wyrażaniu opinii na temat przepisów, ale są także narzędziem, które umożliwia mi kontakt z Czytelnikami. Proszę więc o zachowanie kultury wypowiedzi. Pozdrawiam i zapraszam do korzystania z tej funkcji :)