Oto i one :) Moja propozycja naleśników na słono. Nadzienie to soczysty szpinak doprawiony czosnkiem i odrobiną śmietany. Przygotowanie jest niezwykle proste, a efekt zachwyca :)
Ciasto:
- 250 ml wody
- 250 ml mleka
- 2 jajka
- 1 łyżka oleju
- pół łyżeczki soli
- 200 g mąki pszennej
Wszystkie składniki dokładnie zmiksować. Smażyć na patelni z małą ilością tłuszczu.
Nadzienie:
- 1 opakowanie mrożonego szpinaku
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki śmietany kwaśnej 18%
- ser feta
Szpinak wrzucić do garnka i smażyć z roztartym czosnkiem do rozmrożenia szpinaku. Dodać śmietanę i smażyć jeszcze 5 minut. Doprawić solą i pieprzem. Odłożyć. Ser feta pokroić w plastry.
Naleśnika nadziać szpinakiem, położyć plaster sera i złożyć.
Smacznego!
Zgadzam się - takie proste, a zarazem efektowne :) Duet feta-szpinak to jedno z moich ulubionych połączeń.
OdpowiedzUsuńZ odrobiną czosnku jest jeszcze lepszy! :)
Usuń