Dziś na blogu nowość :) Każdy z nas zna płatki owsiane, ale czy próbowaliście kiedyś płatków orkiszowych? Są to płatki uzyskiwane z ziarna orkiszu. W sklepach znaleźć można płatki instant, czyli błyskawiczne. Charakteryzują się bardzo szybkim czasem przygotowania, ale także mniejszą chłonnością płynów. Należy więc uważać ile mleka wlewamy podczas gotowania :) Dla mnie naturalne płatki orkiszowe smakują jak znane z dzieciństwa Kangus'y. Tym razem zdecydowałam podać je z domowym masłem orzechowym i posypać orzeszkami :)
Składniki:
- 4 łyżki płatków orkiszowych
- ok 250 ml mleka
- 1 łyżka budyniu waniliowego bez cukru
- 1 łyżka domowego masła orzechowego
- kilka orzeszków ziemnych
Płatki umieścić w garnku i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować 8 minut. W międzyczasie w filiżance rozmieszać łyżkę proszku budyniowego z trzema łyżkami mleka. 4 minuty przed końcem gotowania wlać do płatków i mieszając gotować aż zgęstnieje.
Przełożyć do miseczki, podawać z masłem orzechowym posypane orzeszkami ziemnymi.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Komentarze to bardzo ważna część tej strony :) Służą Wam w wyrażaniu opinii na temat przepisów, ale są także narzędziem, które umożliwia mi kontakt z Czytelnikami. Proszę więc o zachowanie kultury wypowiedzi. Pozdrawiam i zapraszam do korzystania z tej funkcji :)